-
Klawiatura - problem
Witam,
Otóż mam dziwny problem z klawiaturą. Nieraz działają mi wszystkie klawisze a nieraz nie, są to m.in TAB, strzalka w lewo i w gore i cyfra sześć. Jest tak, że tydzień sobie normalnie cisne 0 problemów, a nagle kolejne 3 dni nie działają mi wyżej wymienione klawisze, a potem znów działają. Wie ktoś może jaka jest tego przyczyna ? Zdaję mi się, że być może włączam jakąś opcję, że mi blokuje dostęp do owych klawiszy. Jeśli taka jest to prosiłbym napisać, jak ją wyłączyć.
-
Kable nie są luźne? Zobacz też czy w jakimś miejscu nie ma przecięcia.
-
A wlasnie zapomnialem napisac, ze jak lekko rusze klawiatura to szlag ja trafia i wylacza sie na ok 10-15sekund i znowu dziala
-
@up
No to zapewne coś się przecieło?;o
-
Za długi kabel. Na mikrochipie klawiatury są ścieżki, trafiłeś na felerną klawiaturę w której są one bardzo cieńkie. Jak wiadomo cieńka ścieżka=duża rezystancja. Jak do tego dojdzie rezystancja kabla od klawaitury to łączna rezystancja jest tak duża że impulsy z klawiatury nie mogą dostać się do portu. Jeśli klawiatura jest na kwarancji to serwis i ci elegancko albo wymienią chip albo w ogole nową klawe dostaniesz. Jak nie masz gwarancji to możesz skrócić kabel (około 10 centymetrów) Zwykłymi nożyczkami, kombinerkami a potem elegancko połączyć wszystko lutownicą albo poskręcać przewody. i owinąć taśmą izolacyjną.
pozdro
-
dzieki wszysktim za odpowiedzi
#pumpkin
sprobuje xd jak sknoce to najwyzej kupie nowa xd
-
jak mozesz to zrób fotorelacje z lutowania/skręcania przewodów to podwiesimy w tym dziale bo to się dość często zdarza ta usterka więc inni będą wiedziec co i jak