-
Komunikator internetowy
Witam,
Potrzebuję pomocy na temat komunikatora internetowego. Jako temat pracy magisterskiej wybrałem aplikacja klient-serwer. Mój promotor podsunął mi pomysł napisania komunikatora internetowego (ala GG, AQQ etc.). Jednak mam problem jakie funkcje musi on posiadać, zeby byl naprawdę dobry.
Standardowe funkcje juz mam:
-rozmowa tekstowa
-polaczenie glosowe/video
-lista kontaktow
-system statusów (dostepny, z.w/ niewidoczny itd.)
-konferencja
-wysylanie drobnych plikow (zdjec)
Jakie jeszcze funkcje powinien posiadać komunikator?
Dziekuje z góry za odp.
/pucca
-
-
-
-
wysylanie drobnych plikow (zdjec)
-
-
- Kompatybilnosc z popularnymi komunikatorami
- Opisy tekstowe - np. "Kto idzie na piwo?"
- Profil użytkownika, np. dane, wiek, ostatnio widziany
- Ochrona przed spammem - odrzucaj rozmowy od uzytkownikow spoza listy znajomych
- mozliwosc grupowania znajomych, np. rodzina, szkołą, praca
- niska zasobożerność
- dostępny na rózne platformy, np. Windows, Linux, Android
- lekki interfejs
- możłiwość minimalizacji do traya
- przypomnij hasło
-
mi się podoba motyw grania w jakieś minigry przez bodajże skype. masz do wyboru kólko i krzyżyk, hangmana i parę innych drobiazgów.
-
jezeli to ma byc na prace magisterską, to mozesz faktycznie tam bajerki pododawac :P niby gowno wcale nie potrzebne w rzeczywistosci, ale jako na magisterke to bedzie to urozmaicenie twojej pracy, tak wiec tez jakies skórki i zmiany kolorow tez moglbys dodac :)
-
+ drobne wysyłanie plików
i emotikony jeszcze
-
Zabezpieczenie konta hasłem.
-
Może Listy coś a'la "rodzina", "szkoła", "tibia"
i dla każdej z tych grup możnaby ustawiać inne opisy/statusy?
otwieranie filmów z utuba w oknie rozmowy
i coś, co dla wielu będzie przydatne, bo niekiedy kurde nie można znieść błędów - WBUDOWANY SŁOWNIK JĘZYKA POLSKIEGO
podkreśla błędy jak to w wordzie się dzieje
#edit
jeszcze mi przyszło do głowy np: powiadamiaj o zmianie statusu i opisie
czyli jak nas nie ma <ew niewidok czy coś> to rejestruje nam kto kiedy zmieniał status z jakiego na jaki i to samo z opisami, ile czasu był dstpny i w jakich godzinach, itp ;d
To się nazywało jakoś śledzenie, czy coś, że np na swoją dziewczynę coś takiego można było ustawić xD
Kompatybilność z winampem, że w opis wstawiałoby aktualnie słuchany utwór/ wykonawcę.
Możliwośc wybieranie <ew tworzenia?> motywów, kolorów.
Kolory czcionek, wytłuszczanie na różne kolory niektórych kontaktów.
-
Moim zdaniem napieprzy by był minimalistyczny, czyli do komunikowania (testowego, głosowego) i fajnie jakby była możliwość wysyłania SMS. I fajnym bajerem choć w zasadzie nie potrzebnym by mogło być połączenie z tablicą Facebooka(o ile to możliwe) + RSS i np klient IRC
-
historie (haslo)
wyszukiwarke znajomych
mozliwosc stworzenia kilku kont na jednym kompie
integracje z youtubem, googlem
funkcja "ukradnij opis"
wysylanie screenshotow do okna rozmowy
import kontaktow z gg/aqq
blokowanie
jakies radio
-
Wycinek ekranu (robi zrzut ekranu i zaznacza się obszar który chcemy odrazu przesłać) <- Dostępne w konnekcie i AQQ bodajze, baaaaaaaardzo uzyteczne.