Dobra, parę moich uwag ;p
1. EQ
Cytuj:
8lev-soldier helmet, scale armor,studded legs,leather boots, cooper/dark/bone shield
Nawet 8 lvl może sobie pozwolić na wydatek 50 gp na brass legi i kolejnych 100 na dwarven shield, a to się naprawdę przydaje.
Cytuj:
15lev-dark helmet, plate armorm, plate legs, leather boots, beholder shield
plate armor* Poza tym wg mnie beholder shield to strata kasy. Lepiej dołożyć jeszcze ~2k i od razu kupić dragonkę. Nie ma sensu 2x wydawać kasy, a bh shield jest bardzo trudno sprzedać.
Cytuj:
85lev-royal helmet, DSM, knight/crown/golden legs, BoH+ Steel Boots, demon shield
Mastermind shield. Przy tym levelu nie jest problemem zdobyć tę tarczę. Poza tym przy każdym levelu brakuje amuletów.
Cytuj:
100+lev-anciet helmet/demon helmet, MPA/demon armor, golden legs, BoH+ steel boots, mastermind shield
Demon helmet, albo royal helmet. Ancient ma 8 arma tylko. MPA można conajwyżej dla szpanu mieć, o wiele bardziej się opłaca sprzedać, kupić za tę kasę 150-200 bp UHów i chodzić w DSM.
Poza tym EQ na danym levelu zależy oczywiście od cen na danym świecie i warto by to zaznaczyć w poradniku. Poza tym alternatywą jest chodzenie w p-secie lub k-secie i inwestowanie tylko w broń i tarczę - kasa oszczędzona na eq idzie na UHy.
2. Weapons
Cytuj:
1)Maczugi(bronie obuchowe)-tanie, proste do zdobycia, trochę ciężkawe. Posiadają mało pkt obrony i ataku . Osobiście odradzam.
Większość graczy nigdy nie wyjdzie poza 50-60 lvl, więc cluby wcale nie są dla nich złym wyjściem. Tanie, łatwe do zdobycia, skull staff ma tyle samo ataku co BS, tylko o 2 mniej od F-axe. WH ma o 1 mniej od GSa i g-hally, o 2 mniej od d-lance. Różnica nie jest duża. Oczywiście z czasem będzie zauważalna, a o ile ktoś zrobi anni, to nawet drastyczna, ale jak mówiłem, większośc do tego etapu w grze nie dojdzie. A obronę w broni można olać.
Cytuj:
2)Miecze-lekkie, powszechne, trochę drogawe. Posiadają dużo pkt obrony i dosyć dużo pkt ataku. To chyba najbardziej standardowa opcja.
Owszem, lekkie, ale warto dodać, że wyjątkiem jest GS, który jest najcięższą bronią w grze (180 oz.)
Co do toporów, to jak już wspomniałem, niska obrona nie jest mankamentem : )
Cytuj:
8lev-mace/morning star, katana/ longsword; orcish axe
M-star/c-mace, scimitar, orcish axe/barbarian axe.
10lvl - c-mace, scimitar/serpent/ barbarian axe
Cytuj:
dragon hammer; serpent/spike sword; knight axe
Skull staff, serpent/FS, knight axe
Cytuj:
25lev- dragon hammer/skull staff+ war hammer; fire sword; fire axe
Skull staff + war hammer, fire sword, fire axe
Broń jest najważniejszą rzeczą, jaką kupuje knight, dlatego ma imho priorytet przed całym innym eq. Zawsze powinno się najpierw kupić dobrą broń, potem dobrą tarczę, potem resztę sprzętu.
I ponownie jest to sprawa umowna, wszystko zależy od cen na serwerze.
2. Skille
Powinno być 3. Skille.
Poza tym skille nie są wyznacznikiem jak dobra jest postać, tylko pokazują ile czasu właściciel włożył w trening.
O ile knight chce odnieść jakąś przyjemnośc z huntu, a nie przeżywać męczarnie oglądając swoje 'potężne hity', to:
Cytuj:
8lev- 30/30
10lev- 40/40
15lev- 50/50
20lev- 60/60
25lev- 65/65
30lev- 70/70
8 lvl - 40/40
10 - 50/50
15- 60/60
20 - 65/65
25 - 70/70
30 - 73/73
Przy czymś takim można już od biedy expić : ) I taka ogólna porada - grę knightem powinno sie zacząć od treningu. Zawsze.
4. Mlvl.
Cytuj:
10lev- 1mlev
15lev- 3mlev
20lev- 4mlev
35lev- 5mlev
50lev- 6mlev
80lev- 7mlev
100+lev- 8+mlev
Odnosząc się do tego, jakie skille poleciłem, to:
8 - 1
9 - 2
10 - 3
13 - 4
25 - 5
50 - 6
90 - 7
140+ - 8
Oczywiście ponownie jest to sprawa czysto umowna.
5. Czary
Cytuj:
Magic Rope- zaklęcie przydatne, udostępnia trochę capa, przydatne raczej na wyższym lev- kup jeśli masz fundusze
Magic rope jest bardzo tanim zaklęciem, więc fundusze ma każdy : > Poza tym knight na wyższym levelu nie musi oszczędzać na capie. Niemniej zaklęcie jest przydatne.
Cytuj:
Levitate- zaklęcie, które po ostatnim update straciło swoją „magię”, albowiem caly czas przydatne- kup
Aczkolwiek* ;p
Cytuj:
Haste- przyśpiesza o 30%- kup koniecznie
Mi to wygląda na 'trochę' więcej niż 30%.
Cytuj:
Challenge- priorytetowe zaklęcie każdego brokera- kup
Brokerzy to na giełdach są :]
Cytuj:
Berserk- zaklęcie, które zadaje duże obrażenia na sporym obszarze- kup koniecznie
Nie na sporym. Zadaje obrażenia na jedno pole dookoła rzucającego.
6. Expienie
Cytuj:
8lev-trole(Troll mountains,trole kolo venore,krypta w Carlin), roty(Ancied Temple w Thais, Darama, Edron)
Także trolle/golbiny na edron, roty koło venore.
Cytuj:
15lev- larvy(Ankh), Zimowe Wyspy, krokodyle, dwarfy(kopalnie), orki(edron, Ancied Temple), Ghoule (ghostland), amazonki(Amazons Camp)
Orki na edron owszem, ale tylko na -1 i powierzchnia. Ewentualnie można ostrożnie próbować -2, ale zerk na 15 lvlu może stanowić problem : ) Poza tym roty na daramie lub pod fibulą.
Cytuj:
20lev- larvy(Ankh), orki (edron, Ancied Temple), Ghoule (ghostland), amazonki(Amazons Camp),dwarf soldiery(kopalnie),slime(venore), beholdery( venore)
Orki pod ancient tmeple to zły pomysł, za mało ich. Na Edron już można próbować -2. Poza tym do tego standardowo dochodza roty na daramie/fibuli.
[quote]25lev- larvy(Ankh), orki (edron, Ancied Temple), Ghoule (ghostland), valkyrie (Amazons Camp),dwarf soldiery(kopalnie),slime(venore), beholdery( venore), cyce( mount sterum, cyc camp), Dark Catedral(-1poziom+ tarantule)/quote]
Valkirie można spokojnie na 20 lvlu klepać, na cyce bym nie próbował, za to tomby na -1 już można oraz roty na daramie ;p W sumie podziemia pod wieżyczką minosów koło kopalni też jest niegłupia.
Od 30 do 40 levela śmiało można też jechać na ghostlandzie.
Cytuj:
50lev- dwarf soldiery+ guardy (kopalnie),slime(venore, tiquanda), beholdery(fibula, hellgate), cyce( mount sterum, cyc camp, cycopolis), Dark Catedral(-1poziom+ tarantula), scaraby(Ankh), Tomby(-1 i -2 poziom z potworami), dworce& tarantula
( tiquanda), dragi( venore, edron, ankh)
Na 50 bym dragów nie próbował, za to można już guardy (przy dobrych skillach i eq) oraz zdecydowanie Mintwailin i PoH. Slimy koło venore zdecydowanie za słabe (chyba, że jest jakaś miejscówka, której nie znam ;p)
Cytuj:
60lev- dwarf soldiery+ guardy (kopalnie),slime(venore, tiquanda), beholdery(fibula, hellgate), cyce( mount sterum, cyc camp, cycopolis), Dark Catedral(-2poziom+ tarantula), scaraby(Ankh), Tomby(-1, -2 i -3 poziom z potworami), dworce& tarantula
( tiquanda), dragi( venore, edron, ankh), lizardy(tiquanda)
Tu już mozna same guardy, slimy koło venore zdecydowanie odpadają, dragi też. Lizardy są cholernie UHożerne, ale można próbować. Do tego PoH, mintwailin i Elf fortress.
Cytuj:
70lev-Dwarf Guardy ( kopalnie),mino ( mintwalin), Tomby ( za tp+ gfb), dragi ( Venore, Ankh, Edron), orki ( OF+ gfb), Cyklopy ( Edron, Mount Sternum), Scaraby+ Ancient scaraby ( Ankh), HellGate ( Beholdery, ghoule, Dsy, Elder Beholdery), Elf Fortress
Dragi odpadają, hellgate też bym sobie odpuścił. Za to PoH jest świetnym miejscem.
Cytuj:
80lev- Dwarf Guardy ( kopalnie),Tomby ( Za tp+ gfb), Dragi ( Venore, Ankh, Edron), orki ( OF+ gfb), Scaraby+ Anciet Scaraby( Ankh)
Dragi - won, można jeszcze ewentualnie iść na elf fortress oraz PoH. Ponoć orki na edron też są dobre, ale tego nie mogę potwierdzić : >
Cytuj:
90lev- Dragi+ Dl’e ( Venore, Ankh, Edron), orki (OF+ gfb), Tomby(za tp+ GFB), Scaraby i Ancient Scaraby(ankh), Warlocki( Molts), Hero( Edron), Dwarf Guardy(kopalnie), Bk(bk house)
Dragi można ewentualnie próbować, ale imho nieopłacalne jeszcze. Na warlockach przy tym lvlu nic nie zdziałasz. Hero jakoś mi się wydają dziwne do expienia dla knighta, szczególnie że na tym lvlu wielkiego expa z nich nie wyciągnie. Ale to tylko moje przypuszczenia, nigdy na nich nie expiłem. Za to BK house zdecydowanie odpada - tam się w ogóle nie expi, za wolny spawn.
Cytuj:
100+ lev- Dwarf guardy( kopalnie), Vamp Hell( Ankh), Hydry( Tiquanda), Hero( Edron), Warlocki (molts), Scaraby i Ancient Scaraby(Ankh), dragi+ Dl’e(venore, ankh, edron), orki( OF), tomby ( za tp), Bk( Bk house)
Guardy można już sobie darować (chyba że lepsze miejsca są zajęte), hydry solo też mi jakoś nie pasują. Na warlockach znowu nic nie zdziałasz, dragi już można próbować, BK odpada.
6. Blokowanie.
Tu tylko skromna uwaga, że necro knightem w ogóle się nie powinno blokowac. O wiele lepszym rozwiązaniem jest DS.
7. Trening
Cytuj:
65/65- roty, dwarfy, slimy, mino
70/70- roty, dwarfy, slimy, mino
75/75- roty, dwarfy, slimy, mino
65/65 - mino za mocne.
70/70 - mino za mocne, roty za słabe
75/75 - roty za słabe, mino ewentualnie można próbować
Cytuj:
80/80- dwarfy, slimy, ghoule(summon)
85/85- slimy, ghoule(summon)
90/90- slimy, ghoule(summon)
80/80 - slimy już mogą nie nadążać z klonowaniem się, za to mino są dobre
85/85 - Jak wyżej.
90/90 - Summony.
Poza tym na summonach można trenować nawet przy skillach 30/30.
8. Kasa
Cytuj:
Musisz kupić eq? Za co? Za pieniądze. Gdzie taki knight może dobrze zarobić? Już wam mówię.
1) Huntowanie- znajdujecie ekipe i idziecie na jakieś odpowiednie potworki z których może coś polecieć. Gdy coś poleci raz bierzesz nie pokazując, a raz pokazujesz. Dobre monterki to: dragi, dle, hero, Bk, demony, warlocki, hydry.
2)Lootbagowanie- dobre nawet na niższych levelach. Zbierasz caly shit z trolli i później sprzedajesz. Bardzo dobry zarobek na początku gry . Tak samo można z rotami, orkami itp. Najbardziej opłacalne jednak są soldy i guardy.
3)PK- na wyższym lev i sillach polecam. Znajdujesz kogoś o innej profesji niż knight i o niższym lev od twojego(przynajmniej o 5) i tłuczesz. Dobrze mieć przy sobie jakieś GFB czy EXPLO, a przy PACC manasy na EXORI i HASTE.
4)Pro- oferujesz komuś protecta za pieniądze. Na wyższym levelu bardzo fajny sposób na kase.
5)Wyłudzanie- Na wyższym lev, np. idziesz drogą, a jak ktoś ci zajdzie drogę to mówisz hunted i zaczynasz bić; jak ktoś ma brzydki outfit.
1. Dragi to nie są dobre monsterki do huntowania, chyba że na nowiutkim serwerze. Poza tym ja jednak zalecam uczciwość i pokazywanie lootu za każdym razem.
3. Ja nie polecam. Biorąc pod uwagę fakt, jak obecnie wygląda Tibia i to, że prawie na każdy na niskim lvlu ma protekta od hlvlam to PKowanie nie jest zbyt dobrym pomysłem. Poza tym 99% graczy zgodnym chórem potępia pekowanie jako coś złego.
5. To też bym sobie darował.
Ogólnie to napisałem tu tyle rzeczy, że można by z tego cały poradnik wyciągnąć, ale jakoś nie mogłem się powstrzymać ;d
A poza tym, to poradnik vaxa jakoś mi się bardziej podobał : )