PDA

View Full Version : Rozwiązujemy wspólnie zadania!

Strony : 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22

Dadorion
09-05-2010, 21:58
No ja nie wiem o co ci dokładnie chodzi z tymi rzędnymi i odciętymi :P przecież to samo co y i x. Powiedz dokładnie jaki masz problem to ci pomogę.

Rapeme
09-05-2010, 23:27
Niech ktoś poleci doświadczenie na fizykę, w pracowni nie ma aboslutnie NIC co moglbym wykorzystac (ew kreda, gąbka, no i stół >.>)

proste ma być, nie jakies bomby jądrowe.

alien
09-05-2010, 23:39
Niech ktoś poleci doświadczenie na fizykę, w pracowni nie ma aboslutnie NIC co moglbym wykorzystac (ew kreda, gąbka, no i stół >.>)

Badanie przyspieszenia ziemskiego za pomoca wahadla matematycznego. Proste i znajdziesz wsyzstko na googlach ;p (ale nie jest to szalenie ciekawe). Ewentualnie mozesz pomyslec nad czyms w stylu tego slynnego zdjecia z demotywatorow i nazwac doswiadczenie np. "ilustracja III zasady dynamiki newtona; wplyw polozenia srodka masy bryly sztywnej na jej dynamike"

Rapeme
09-05-2010, 23:43
Badanie przyspieszenia ziemskiego za pomoca wahadla matematycznego. Proste i znajdziesz wsyzstko na googlach ;p (ale nie jest to szalenie ciekawe). Ewentualnie mozesz pomyslec nad czyms w stylu tego slynnego zdjecia z demotywatorow i nazwac doswiadczenie np. "ilustracja III zasady dynamiki newtona; wplyw polozenia srodka masy bryly sztywnej na jej dynamike"

chodzi o te noze zapalki i widelce? tyle ze jesli nie zrobie tego w jakies 2 minuty w sali fizycznej juz to bedzie niesmiesznie, a watpie ze to tak latwo znalezc srodek ciezkosci.

moze cos z dyfuzja? na czym to latwo pokazac oprocz herbaty? najlepiej zeby nie byla potrzebna ciepla woda.

knight before knights
10-05-2010, 14:18
Moze wyznaczanie stalej siatki dyfrakcyjnej? Nie wierze ze nie macie jej w szkole, a jak nie to mozna samemu zrobic.

Kaju
10-05-2010, 15:23
jest może tu ktoś obeznany w corelu?

weeeee
10-05-2010, 15:57
done......

FistWist
10-05-2010, 16:49
7.13
W wodzie znajduje się jednorodny aluminiowy cylinder o wysokości h=2m i polu przekroju poprzecznego S=100cm2.Cylinder ten zaczęto wyciągać z wody ruchem jednostajnym za pomocą nici tak że cylinder utrzymywał sie pionowo.Kiedy nad powierzchnię wody wystawało p=0,25 wysokości cylindra nitka się zerwała.Jaką siła naprężona była nić w chwili tuż przed zerwaniem?Gęstość aluminium wynosi da-2270kg/m3 gęstość wody dw=1000kg/m3

:D

Przygotowuje sie do kartkowki z hydrostatyki i to jest jedno z zadan, na ktore specjalnie nie mam pomyslu. Znaczy pewno cos trza prawem archimedesa rozpykac, ale wolalbym sie upewnic ;d.

W odpowiedziach jest:

F=Sg (da*h-dw*h(1-p))=383N ale fajnie by bylo, jakby ktos mi pomogl do tego dojsc ;d.

@edit1
Widze tu w srodku narazie ciezar cylindra ;d.

@edit2
O, i chyba sile wyporu, ale nie wiem skad sie wzielo to (1-p) T_T

@edit3
Hejże! przeciez 1-p to 0,75, czyli czesc cylindra, ktora jest zanurzona pod woda :o.

@edit4
Czyli od ciezaru cylindra odejmujemy sile wyporu tego, co zostalo pod woda, tak?

Minsafo
10-05-2010, 17:03
@edit4
Czyli od ciezaru cylindra odejmujemy sile wyporu tego, co zostalo pod woda, tak?
Tak. Chciałem to nawet przeliczyć, ale wyszło mi coś innego niż w Twoich odpowiedziach, a nie chciało mi się szukać błędu, to sobie spokój dałem ;p

FistWist
10-05-2010, 17:13
No to F=S*h*da*g - S*h*dw*g*0,75 niby

I dalej F=Shg(da-dw*0,75)

przyjmujac, ze 100 cm^2=0,01 m^2...

0,01*2*10(2270-750)=0,2*1520=304 T_T

Sie troszke nie zgadza :c

Cos mi sie zdaje, ze brakuje jakiegos cisnienia i byloby cacy.

Maciejeq
10-05-2010, 17:24

Ja z kolei polecam eksperyment z jajkiem i butelką. Proste, widać wyraźnie efekty itd. :P

alien
10-05-2010, 17:41
jest może tu ktoś obeznany w corelu?
jakim corelu? niby cos mialem z tego na zajeciach, choc nie gwarantuje, ze jestem w stanie pomoc.

Kaju
10-05-2010, 17:50
chodzi mi o corela 9. potrzebuje przerysować proste logo na wektor o dość słabej jakości. dlatego nie idzie mi tracerem ;\
okazuje się, że nie jest to jednak proste zadanie. pw poszło.

Kvadzio
10-05-2010, 19:02
mam do was romans torgowicze

potrzebuje troche materialow w jezyku niemieckim nt szkodliwosci papierosow - tak zebym mogl sobie na plakat nakleic - ale glownie mi chodzi o przetlumaczenie sloganu "palenie szkodzi zdrowiu"

za wszelka pomoc dziekuje :)

// nieaktualne, zrobilem D:

expmaniac
10-05-2010, 20:56
Pan kozłowski złozyl do banku 8000 zl i po uplywie peirwszego i kazdego nast. roku wplacal po 1000zl ile lat oszczedzal kozlowski jesli na kniec tego okresu na koncie bylo wraz z odsetkami (przed opodatkowaniem) 26290 zl. przez caly czas oszczedzania oprocentowanie w banku wynosiło 4,5%(procent prosty)

Jak ktos może mi to rozwiązać to poproszę z danymi i szukanymi

Jakby ktos chciał do pomocy czy sprawdzenia to odp jest 12lat
Odpowiedzi potrzebuje do dzis, max jutro ok 7 rano

Sekciarz
11-05-2010, 16:40
potrzebuje jakis artykułów o działaniach partyzanckich podczas II wojny światowej

Russel12
11-05-2010, 18:49
Cześć.
Mam teraz "Przekształcanie wyrażeń algebraicznych , ze wzorami skróconego mnożenia".
Dostałem takie zadanie domowe :

4(x-3)²+8(3x-1)-(2x-3)(3+2x) =...

Znam wszystkie 3 wzory , lecz nie wiem jak je dokładnie zastosować.
Do pierwszego nawiasu zastosowałem wzór (a+b)²=a²+2ab+b².
Po zastosowaniu tego wzoru wyszło mi coś takiego :

4(x-3)²+8(3x-1)-(2x-3)(3+2x) =4(x²-2*x*3+3²)....

I dalej nie wiem , jak to zrobić , co zrobić z tymi pozostałymi nawiasami. Wydaje mi się że do dwóch ostatnich trzeba zastosować wzór:
(a-b)(a+b)=a²-b²

Ale nie wiem , jaki będzie z tego wynik...

Ogólnie się gubię w tym , znam wzory , oraz wiem o co mniej więcej chodzi , ale dalej mam z tym problemy. Może mi to ktoś jakoś sensownie wytłumaczyć i pomóc ? ;(

Dziękuje z góry za pomoc.

termere
11-05-2010, 18:55
Siema , mógłby ktoś przetłumaczyć mi te zdania ?

1 .Marie Sklodowska Curie born Poland 1867
2. father-teacher
3 Mother and sister died when she was a child
4 Worked very hard- sometimes forgot to eat or sleep
5 Age 24 went to France study
6 Met Pierre Cure and they got married
7 Discavered the chemical elements polonium
8 Won lots of intertional prizes- including 1903 Nobel Prize for Physics and 1911 Nobel Prize for Chemistry

Aragorn123
11-05-2010, 19:02
Moglby mi ktos podrzucic strone o maszynach o najwyzszej mocy? Taki mam temat prezentacji, szukalem i nie moge znalezc

Funciek
11-05-2010, 19:04

1 .Marie Sklodowska Curie born Poland 1867
2. father-teacher
3 Mother and sister died when she was a child
4 Worked very hard- sometimes forgot to eat or sleep
5 Age 24 went to France study
6 Met Pierre Cure and they got married
7 Discavered the chemical elements polonium
8 Won lots of intertional prizes- including 1903 Nobel Prize for Physics and 1911 Nobel Prize for Chemistry

1. Maria Curie Skłodowska urodzona w Polsce 1867 roku.
2. Ojciec - Nauczyciel.
3. Matka i siostra zmarły kiedy była dzieckiem.
4. Pracowała bardzo ciężko - czasami zapominając o jedzeniu lub spaniu.
5. W wieku 24 lat poszła studiować we Francji. (coś takiego)
6. Spotkała Pierre Cure i pobrali się.
7. Odkryto związek chemiczny Polon.
8. Wygrano dużo narodowych nagród - (coś tam) w 1903 r. Nagrodę Nobla w dziedzinie fizyki i w 1911 r. Nagrodę Nobla w dziedzinie chemii.

Bary'Destroyer
11-05-2010, 19:10

1 .Marie Sklodowska Curie born Poland 1867-M.S.C Urodziła się w Polsce 1867r.
2. father-teacher - ojciec/nauczyciel
3 Mother and sister died when she was a child- Matka i siostra zmarły gdy był/-em dzieckiem.
4 Worked very hard- sometimes forgot to eat or sleep - Pracowali b. cięzko - czasami zapomnieli jeść i spać
5. Age 24 went to France study - W wieku 24(lat) pojechał do Francji na studia/studiować.
6 Met Pierre Cure and they got married- Spotkała Pierre Cure i wzieli ślub.
7 Discavered the chemical elements polonium - wynalezienie pierwiastkow chemicznych polonu
8 Won lots of intertional prizes- including 1903 Nobel Prize for Physics and 1911 Nobel Prize for Chemistry - Wygrał wiele nagród, w tym(jeśli chodziło o international) międzynarodowe nagrody, łącznie z Nagrodą nobla w 1903 w dziedzinie fizyki i w 1911 w chemii.
Ostatnie proszę o sprawdzenie nie jestem pewien

sneakers
11-05-2010, 20:50
a mógłby mi napisać ktoś 5 zdań o wynalazku po angielsku? Bo za angola jestem noga ;p

Pajlok
11-05-2010, 21:26
Moglby mi ktos podrzucic strone o maszynach o najwyzszej mocy? Taki mam temat prezentacji, szukalem i nie moge znalezc

Kurde teraz nie moge znaleźć ale na discovery było o takich maszynach i była rozdrabniarka na złomowisku która całe autobusy przerabiała na wiury i ona miała kilkaset tysięcy koni mechanicznych, ale teraz nie pamiętam czy 300 000KM czy jakoś tak, poszukaj, były też programy o dźwigach i wywrotkach one były duże i też dużo miały mocy, np. jeden dźwig który nie jeździł tylko chodził xd.

Panczaq
11-05-2010, 22:09
Cześć.
Mam teraz "Przekształcanie wyrażeń algebraicznych , ze wzorami skróconego mnożenia".
Dostałem takie zadanie domowe :
=...

Znam wszystkie 3 wzory , lecz nie wiem jak je dokładnie zastosować.
Do pierwszego nawiasu zastosowałem wzór (a+b)²=a²+2ab+b².
Po zastosowaniu tego wzoru wyszło mi coś takiego :

4(x-3)²+8(3x-1)-(2x-3)(3+2x) =4(x²-2*x*3+3²)....

I dalej nie wiem , jak to zrobić , co zrobić z tymi pozostałymi nawiasami. Wydaje mi się że do dwóch ostatnich trzeba zastosować wzór:
(a-b)(a+b)=a²-b²

Ale nie wiem , jaki będzie z tego wynik...

Ogólnie się gubię w tym , znam wzory , oraz wiem o co mniej więcej chodzi , ale dalej mam z tym problemy. Może mi to ktoś jakoś sensownie wytłumaczyć i pomóc ? ;(

Dziękuje z góry za pomoc.

4(x-3)²+8(3x-1)-(2x-3)(3+2x)=4x^2-24x+36+24x-8-4x^2+9=37
Jak to prościej wytłumaczyć? (x-1)(x+1)=x^2-1 .. obydwie do potęgi podnosisz i odejmujesz. A wynik masz wyżej.

clone111
12-05-2010, 16:45
h=...√3
x=...√6
y1=...√3
y2=

aqs
12-05-2010, 16:46
Siema wytlumaczy mi ktos jak sie rozwiazuje te uklady rownan , nie bylo mnie w szkole a tego nie czaje;/

krzysiek
12-05-2010, 17:22
h=...√3
x=...√6
y1=...√3
y2=

wyliczajac z pitagorasa wychodzi:
V3^2 + y2^2 = 16^2
3 + y2^2 = 256
y2^2 = 253
y2 = V253
lepiej sprawdz wynik, jestem chory i jakies bledy moglem popelnic ;p Mozesz tez za pomoca trygonometrii to zrobic.

Sekciarz
12-05-2010, 17:29
Siema wytlumaczy mi ktos jak sie rozwiazuje te uklady rownan , nie bylo mnie w szkole a tego nie czaje;/

masz układ równan

3x +10=x+12 -teraz przenosisz X na jedna strone a liczby na druga, przy przenoszeniu zmienia sie znak liczby
2x=2 przeniosłes jeden x z prawej i zmienił znak na minus a 3-1 =2
przeniosłes 10 na prawo i zmieniło znak na - czyli 12-10 =2
x=1 2 podzieliłes przez ilośc x 2:2 =1

alien
12-05-2010, 17:34
Uklad rownan to wiecej niz jedno rownanie, np.

{2x+4=2y
{x+y=6

1.
dzielimy pierwsze rownanie obustronnie przez dwa i otrzymujemy
x+2=y

2.
przenosimy 2 na druga strone znaku rownosci, zmieniajac jego znak na ujemny (odejmujemy obustronnie 2), otrzymujemy
x=y-2

3.
podstawiamy do drugiego rownania za x to co wyliczylesmy w punktach 1. i 2., czyli y-2, otrzymujemy
y-2+y=6

4.
Upraszaczmy
2y-2=6

5.
Dzielimy obustronnie przez dwa
y-1=3

6.
Przenosimy -1 na druga strone, zmieniajac znak (dodajemy obustronnie 1)
y=4

7.
Podstawiamy do peirwszego rownania wyliczony y i upraszczamy
x+2=4
x=2

Rozwiazaniem jest uklad
{x=2
{y=4

@down - przeciez to jest zle.

Funciek
12-05-2010, 18:14

Ja mam lepszą metodę rozwiązywania.

Jak masz coś takiego:

{2x+4=2y
{x+y=6

To robisz ile wlezie żeby znaki były przeciwne i wszystko ułożone.
Czyli będzie tak:

{2x+4=2y
{x+y=6

{2x-2y=4
{x+y=6

{2x-2y=4
{x+y=6 | *2

{2x-2y=4
{2x+2y=12

(To na czerwono to znaki przeciwne. Czasami trafiają się układy, gdzie są w obu równaniach + , więc mnożysz przez ujemne)
Teraz wyrazy podobne skracasz (olewasz je po prostu) i to co zostało liczysz (postaw po prostu kreskę i licz)

{2x-2y=4
{2x+2y=12
-----------
4x = 16 |: 4
x = 4

Masz już x. Teraz podstaw pod jedno z równań. Weźmy to pierwsze.

2*4 + 4 = 2y
8+4=2y
12=2y |:2
y=6

Czyli parami liczb spełniających ten układ są x=4 i y=6.

Gogeta
12-05-2010, 19:09
Ja mam lepszą metodę rozwiązywania.

Jak masz coś takiego:

{2x+4=2y
{x+y=6

Masz już x. Teraz podstaw pod jedno z równań. Weźmy to pierwsze.

2*4 + 4 = 2y
8+4=2y
12=2y |:2
y=6

Czyli parami liczb spełniających ten układ są x=4 i y=6.

{x+y=6
od kiedy 4+6= 6 ?

Okoo140
12-05-2010, 20:15
Siema. Mam łatwe zadanie, ale nie moge tego znaleść. Co oznacza symbol ~ ?? Jest to na fizyke. Nie chodzi o informatyke. Bo na lekcji było v~Fc.

Makaveli57
12-05-2010, 20:24
Siema. Mam łatwe zadanie, ale nie moge tego znaleść. Co oznacza symbol ~ ?? Jest to na fizyke. Nie chodzi o informatyke. Bo na lekcji było v~Fc.

Ten znaczek oznacza "wprost proporcjonalne". Przynajmniej nam na fizyce tak nauczyciel mówi.

Glok
12-05-2010, 20:41
Pomóżcie! Z matmy mam zadanych 7 zadań (na jutro!!!) a z tymi nie mogę sobie za nic poradzić. W reszcie jakość udało mi się dość do prawidłowego rozwiązania.

Zad 1
Na okręgu o promieniu 8cm opisano trapez. Kąty, które tworzą ramiona z dłuższą postawą, mają miarę 30(stopni). Oblicz pole tego trapezu.

Zad 2
Przekątne trapezu przecinają się pod kątem 120(stopni) i są dwusiecznymi kątów przy podstawie. Oblicz pole tego trapezu wiedząc, że ramiona mają długość 6cm.

Prosiłbym o łopatologiczne rozwiązania jeżeli byłoby to możliwe :]

Robotnik
12-05-2010, 20:53
Pomóżcie! Z matmy mam zadanych 7 zadań (na jutro!!!) a z tymi nie mogę sobie za nic poradzić. W reszcie jakość udało mi się dość do prawidłowego rozwiązania.

Zad 1
Na okręgu o promieniu 8cm opisano trapez. Kąty, które tworzą ramiona z dłuższą postawą, mają miarę 30(stopni). Oblicz pole tego trapezu.

Zad 2
Przekątne trapezu przecinają się pod kątem 120(stopni) i są dwusiecznymi kątów przy podstawie. Oblicz pole tego trapezu wiedząc, że ramiona mają długość 6cm.

1
a - długość krótszej podstawy
b - długość dłuższej podsatwy
c - długość ramienia
z zadania wynika że trapez jest równoramienny oraz da się opisać go na okręgu czyli: a+b=2c

długość ramienia wyliczysz z sinusa kąta

no i potem to raczej dasz sobie rade.

Absherr
12-05-2010, 21:20
Przekątne trapezu przecinają się pod kątem 120(stopni) i są dwusiecznymi kątów przy podstawie. Oblicz pole tego trapezu wiedząc, że ramiona mają długość 6cm

Jeden kąt między przekątnymi to 120*, więc ten drugi wynosi 180-120=60* (Katy przyległe).
Teraz liczysz w tym trójkącie dłuższa podstawa trapezu, kawałki przekątnych i 120*.
Suma kątów w trójkącie to 180*, te kawałki przekątnych są sobie równe (własnośc trapezu równoramiennego) więc: kąt pomiędzy przekątnymi a dłuższą podstawą jest równy (180-120)/2=30*.
Wiesz że przekątne to dwusieczne, więc kąt pomiędzy ramieniem a przekątną też jest 30*.
Z tego wszystkiego wynika, że przekątne padają na ramiona pod kątem prostym. Teraz trygonometria i już masz wszystko.
sin30* = ramie/dłuższa_podstawa=> dłuższa_podstawa =12cm.
sin60* = wysokość_trapezu/ramie => wysokość_trapezu = 3sqrt(3).
cos60* = odcinek1(ten należący do dłuższej podstawy i do trójkąta z ramieniem, wysokością trapezu)/ramię => odcinek1 =3

Z własności trapezu równoramiennego wynika że dłuższa podstawa = krótsza_podstawa + 2*odcinek1 => krótsza_podstawa = 6
Więc masz wszystko do pola. Sprawdź czy się nie pomyliłem.

Hamt
13-05-2010, 00:11
mógłby ktoś to mi sprawdzić?

Trzeba policzyć okres podstawowy.

f(x) = 2 + 3cos2x Tcos = 2pi

2+3cos(2x+2pi)= 2+3cos [2(x+pi)] =
f(x+pi)

t0=pi/2

??

czy z tym 2+ coś się robi?

Simoneq
13-05-2010, 14:18
Zadania, które mogą się pojawić na klasówce z biologi:

5. Na fenotyp na wpływ genotyp oraz czynniki środowiska. Podaj przykład y ilustrujące te dwie zależności.
9. Od czego zależą cechy organizmu? Podaj przykład cechy jednogenowej, wielogenowej, recesywnej i dominującej.
15. Geny są jednostkami dziedziczności. Czy każda mutacja w genie jest dziedziczna?
17. Wyjaśnij, co to znaczy, że kod genetyczny jest: trójkowy, wzajemnie niejednoznaczny, bezprzecinkowy, uniwersalny.
20. Krzyżówki genetyczne (jednogenowe) z dominacją zupełną i współdominacją (kolor oczu człowieka, grupy krwi człowieka, barwa kwiatów groszku). Podawanie genotypów, fenotypów i obliczanie podobieństwa.
25. Dziedziczenie sprzężone z płcią: ustalanie nosicielstwa i prawdopodobieństwo wystąpienia choroby (hemofilii lub daltonizmu). Krzyżówki na cechy sprzężone z płcią.

Jakby ktoś mógłby odpowiedzieć na te pytania/wyjaśnić.
Szczególnie zależy mi na 20 i 25, bo akurat mnie nie było na lekcji i nie wiem o co chodzi z tym.

Sekciarz
13-05-2010, 16:48
znacie jakies wazne bitwy w której wystepowali partyzanci w okresie II Wojny Światowej?

GaryTroy
13-05-2010, 17:10
znacie jakies wazne bitwy w której wystepowali partyzanci w okresie II Wojny Światowej?

Pod Rąblowem
W lasach Parczewskich
Pod Pokrytkami
Pod Ewiną
W Lasach Siekrzyńskich.

Największa z bitew była bitwa partyzancka w lasach lipskich, janowskich i w Puszczy Solskiej (9-25 VI)

To teraz ja :)

Stosunek pól dwóch trójkątów podobnych A1B1C1 i ABC wynosi 4/9 (cztery dziewiąte). Wiedząc, że podstawa A1B1 trójkąta A1B1C1 jest o 7 cm krótsza od podstawy AB w trójkącie ABC, oblicz |A1B1| i |AB|

Dobrze by było jakby był jakiś rysunek z painta ;P

Frii Mega Rajder
13-05-2010, 17:12
Witam Was !
Mam problem z Angielskiego, otóż mam słabe oceny, a mamy napisać na jutro wypracowanie na 100-120 słów, jest to dla mnie bardzo ważne bo te wypracowanie świadczy o mojej ocenie na koniec roku.

Wypracowanie ma być o "Opisz Swoje Codzienne Obowiązki"
Ostatnio miałem napisać jakąś Historie, napisałem cieszyłem się ze dostane czwórkę, a tu nagle Mi mówi że ja to z neta zerżnąłem i mam źle...

Więc proszę was, żebyście Mi to przetłumaczyli <plz>
Dodam iż to jest z czasu: Have To/Don't Have To
Nie zapominajcie że on występuje w trzech czasach:
Teraźniejszy ( Present Simple )
Przeszły ( Past Simple )
Przyszły ( Future Simple )

Teraz chcę tylko żebyście Mi to przetłumaczyli !

Wstaje rano, zjadam śniadanie, idę się umyć, a następnie wychodzę do szkoły.
Gdy wracam, zjadam obiad, następnie odrabiam lekcję. Dzwonie do kolegów i idziemy pograć w koszykówkę, albo pojeździć na rowerze
Następnie idę do sklepu, a gdy już wrócę muszę skosić cały mój ogród, wyrzucić śmieci i posprzątać pokój, potem wieczorem idę się umyć, a potem wchodzę na komputer i szukam czegoś ciekawego, oglądam filmy, czytam, słucham muzyki. Zjem jeszcze kolacje i kładę się do łóżka, w tym jeszcze oglądam telewizor

Naliczyłem tutaj 70-90 słów, a wypracowanie ma być na 100-120, więc niech mi ktoś podrzuci jeszcze jedno zdanie :>

Z góry bardzo dziękuje, a byłbym wdzięczny gdyby ktoś mi to napisał na Priv, albo ew. na Gadu-Gadu 19216135

Ale to nie konieczne !
Dziękuje
Pozdrawiam...

Robotnik
13-05-2010, 17:26
Teraz chcę tylko żebyście Mi to przetłumaczyli !

o kurwa, przecież ty tego dobrze nawet po polsku nie napisałeś.

Frii Mega Rajder
13-05-2010, 17:29
o kurwa, przecież ty tego dobrze nawet po polsku nie napisałeś.

Oj dobra, specjalnie tak napisałem "zjadam" itp :P
Nie rozpaczaj, nie pomagasz to nie pisz !!
A JA PROSZĘ O PRZETŁUMACZENIE TEGO <PLX>

Alone in the Dark
13-05-2010, 17:56
Znowu mam zadanko z fizyki

ile wynosi pierwsza predkosc kosmiczna dla planetoidy Vp o promieniu k= 30 razy mniejsza niz promien ziemi i sredniej gestosci n=1,44 razy wiekszej od sredniej gestosci ziemi? pierwsza predkosc kosmiczna dla ziemi wynosi Vz= 7,9 km/s

Grimer''
13-05-2010, 18:03
Znowu mam zadanko z fizyki

ile wynosi pierwsza predkosc kosmiczna dla planetoidy Vp o promieniu k= 30 razy mniejsza niz promien ziemi i sredniej gestosci n=1,44 razy wiekszej od sredniej gestosci ziemi? pierwsza predkosc kosmiczna dla ziemi wynosi Vz= 7,9 km/s

Rz - promien ziemie, pz -gestosc ziemie, R-promien planetoidy, p-gestosc planetoidy
V=sqrt(GMz/Rz) = sqrt((G*4/3*pi*Rz^3*pz)/Rz)=sqrt(4/3G*pi*Rz^2*pz)

Rz/30 =R
pz*1.44 = p

Wiedzac ze sqrt(4/3G*pi*Rz^2*pz)=7.9 latwo obliczyc ile wynosi Vp=sqrt(4/3G*pi*(Rz/30)^2*pz*1.44)

Jak jakies bledy, to poprawiac, pisalem na szybko.

FoX-x
13-05-2010, 20:36
Panowie potrzebuje pomocy, jutro bede odpowiadal z niemieckiego. Tematem odpowiedzi bedzie czas wolny (jak spedzam i tak dalej). Rowniez zainteresowania (hobby).

Moglby ktos napisac przykladowe zdania jak moglby wygladac?
Wiem ze np. in majne fraicajt (pisze jak sie mowi) cos tam cos tam. Chodzi o to zebym mowil o jednym, ale roznie formulowal zdania.
Z niemca jestem kompletnym laikiem.

smietek
13-05-2010, 22:41
Ostatnio na lekcji matematyk dał nam takie zadanie:

Dla jakich parametrów a poniższe równanie ma rozwiązanie:

tg^2x + tgx + a = 0

I teraz rodzi się pytanie, jak to rozwiązać nie znając równań kwadratowych?

Messer
14-05-2010, 00:09
Rysujesz wykres tg^2x (pamiętaj, kwadrat wyrażenia jest zawsze dodatni.)
Sprawdzasz jakie wartości przyjmuje w układzie wsp. Dla skrajnych argumentów.

Potem rysujesz sobie tgx i spisujesz wartości dla takich samych argumentów, co poprzednio.

Następnie je sumujesz, dzieląc na przypadki (zgodne z ilością sprawdzonych argumentów).

Pozostaje ci dobrać tak a, aby wynik był równy zero. Jeżeli chcesz być dokładny - skrajne wartości wybrane wcześniej pozwolą uzyskać przedział.

Pietrek
15-05-2010, 19:32
W kwadrat wpisano koło, w to koło kwadrat, w ten kwadrat koło itd

oblicz
a) sume obwodow kola
b) sume pol kola
c) sume promieni

i tu moje pytanie:

jaki jest stosunek boku kwadratu a do promienia koła r ktore jest wpisane w ten kwadrat?

alien
15-05-2010, 19:48
W kwadrat wpisano koło, w to koło kwadrat, w ten kwadrat koło itd

oblicz
a) sume obwodow kola
b) sume pol kola
c) sume obwodow kola

i tu moje pytanie:

jaki jest stosunek boku kwadratu a do promienia koła r ktore jest wpisane w ten kwadrat?

Kolo wpisane w kwadrat: a=2r
Kwadrat wpisany w kolo: 2r=d=a√2 => r=a&#189;√2

a - bok kwadratu
d - przekatna kwadratu
r - promien okregu

Pietrek
15-05-2010, 20:45
Kolo wpisane w kwadrat: a=2r
Kwadrat wpisany w kolo: 2r=d=a√2 => r=a&#189;√2

a - bok kwadratu
d - przekatna kwadratu
r - promien okregu

to troche inaczej niz piszesz ;) to zadanie o ciagach i trzeba patrzec na ten uklad parami, tj. kwadrat + kolo, nastepny kwadrat + kolo i obliczyc sume wyrazow z szeregu geometrycznego r1+r2+r3...=S

lynn
15-05-2010, 23:24
potrzebuję IDEALNYCH (na konkurs) definicji podstawowych pojęć ekonomicznych takich jak marża, podaż, popyt, PKB, Produkt Narodowy, dumping itp. znaczy wiem, że to nie jest problem znaleźć, ale w większości są złe, albo za długie. ja potrzebuję krótkie, zwięzłe i żeby na 100% na konkursie mi policzyli.
a i jeszcze jak jest ulga, np. od internetu, to ona jest odejmowana od podstawy do obliczenia podatku (w sensie różnica dochodu i kosztów ich uzyskania) czy od podatku?

A i jescze coś i mógłby ktoś sprwadzić te 2 prace ? chodzi mi już o tak na konkurs, jakieś poprawki czy coś i tam jescze zadanie jest apropo zachowania/wyglądu w rozmowie kwalifikaycjnej to tez bym prosił jakby ktoś umiał.
jedno z załączniku drugie na ss bo za dużo zajmuje
speedyshare.com/files/22455414/pytania2009.doc

Tylko mi chodzi jużo takie na 100%, bo nie wiem jak tam moje sie zgadzają, dlatego proszę o sprawdzenie. Google mi zbytniu nie pomoże, bo nie wiem dokładnie jak to sformułować (w sensie definicję) żeby była krótka zwięzła i na temat. Więc, jak ktoś sprwadzi moje to będe wdzięczny.
Pozdrawiam

Parafian12
16-05-2010, 10:22
Mógłby mi ktoś napisać 0,1 ,2 i 3 zasadę termodynamiki(ale tak po swojemu ,żeby łatwiej było zrozumieć).

Moris
16-05-2010, 13:33
Zerowa zasada termodynamiki głosi, że:
Jeśli układy A i B mogące ze sobą wymieniać ciepło są ze sobą w równowadze termicznej, i to samo jest prawdą dla układów B i C, to układy A i C również są ze sobą w równowadze termicznej.

Dla układu zamkniętego pierwszą zasadę można sformułować w postaci:
Zmiana energii wewnętrznej układu zamkniętego jest równa energii, która przepływa przez jego granice na sposób ciepła lub pracy.

Druga:
W układzie termodynamicznie izolowanym w dowolnym procesie entropia nigdy nie maleje.

Inaczej:
Wszystkie procesy, które zachodzą samorzutnie, prowadzą do 'uproszczenia' układu.

Avarroku
16-05-2010, 14:17
5.
Jaka jest częstotliwość dźwięku, który ma głośność 10 fonów przy poziomie natężenia równym 70 dB?

6.
Moc akustyczna gwizdka wynosi P = 3,14•10-6 W. Zakładając, że próg słyszalności dla tonu wydawanego przez gwizdek wynosi 10-12 W/m2 oblicz, przy jakiej odległości d przestajemy słyszeć gwizdek.

Rachunkowość
16-05-2010, 15:32
Witam.

Mam na jutro 3 klasówy i nie mam teraz czasu żeby odrobić zadania z Ekonomii. Czy ktoś mógłby odrobić za mnie? Zapłacę doładowaniem 15zł albo przelewem 10zł. To nie są trudne zadania, ale trzeba troszkę pomyśleć.

Mam nadzieję, że ktoś się zainteresuje i że nie przepiszę tego na darmo, bo trochę tego jest...

Zad 5.

a) Czynniki, których ilość nie zmienia się wraz ze zmianami wielkości produkcji, są ................ ................. .................... .

b) Czynniki, których ilość zmienia się wraz ze zmianami wielkości produkcji, są ................ ................ .................. .

c) Krzywa pokazująca określoną wielkość produkcji, możliwą do uzyskania przy różnych kombinacjach ilościowych nakładów czynników produkcji, określana jest jako ............ ............ .

d) Zbiór izokwant przedstawiających różne potencjalne poziomy produkcji przedsiębiorstwa tworzy ........... ............... .

e) Stosunek, w jakim można zastąpić jeden czynnik wytwórczy innym bez zmiany wielkości produkcji, nazywamy ................. ................ ............. ................... .

f) Wszystkie kombinacje ilościowe czynników wytwórczych, które są możliwe do sfinansowania przez producenta tworzą ................ ................ ................. .

g) Koszty, które zmieniają się wraz ze zmianami wielkości produkcji, nazywamy ................... .................... .

h) Koszty ponoszone przez przedsiębiorstwo niezależnie od wielkości produkcji, nazywamy ................... ................... .

i) Przyrost kosztów spowodowany zwiększeniem produkcji o jednostkę określa się mianem ................... .................. .

j) Łączna suma kosztów stałych i zmiennych jest ................ ................ produkcji.

k) Koszty przypadające na jednostkę produktu określane są jako .................. ..................... .

l) Najkorzystniejsze połączenie czynników produkcji przy określanych możliwościach finansowych wyznacza punkt ............... ................. .................. .

Zad 1.

Jakiego przedsiębiorstwa, ze względu na formę prawną, chciałbyś być przedstawicielem? Uzasadnij odpowiedź.

Zad 2.

Jakie działania producenta będą świadczyły, że jest on przedsiębiorczy?

Zad 3.

Jakie działania musi podjąć producent chcąc uruchomić produkcję?

Zad 4.

Jakie rodzaje kosztów ponosi przedsiębiorstwo w krótkim okresie i jakie czynniki mają wpływ na ich powstanie?

Zad 5.

Dlaczego w krótkim czasie w przedsiębiorstwie można wyróżnić ksozty stałe?

Zad 6.

Dlaczego producent musi analizować, oprócz kosztów całkowitych, koszty przeciętne i marginalne?

Zad 7.

Jakie czynniki wpływają na zmianę położenia linii jednakowego kosztu?

Zad 8.

W jakim celu producent powinien analizować koszty alternatywne obliczając koszty całkowite produkcji?

Zrozumcie mnie. Nie chcę siedzieć do którejś tam w nocy, bo jutro będzie ciężko wstać do szkoły ;/ Jeszcze przede mną tylko wkuwania omg ;/ i na dodatek te zadania. Ja naprawdę zapłacę jeśli ktoś by to poprawnie rozwiązał.

Dziękuję.

Lesny Buszmen
16-05-2010, 17:00
A zrobiłby ktoś mi 2 zadanka z chemii ? BO nie umiem :/

1.Ustal wzór węglowodoru o masie cząsteczkowej 44u , zawierającego 82% węgla.

2.Napisz równania reakcji przedstawionych na schemacie. Podaj nazwę produktów.

CaC2-->C2H2-->C2H2Br4
(nad pierwszą strzałką jest 1 a nad drugą 2)

1................................................. .................................................. ......Nazwa produktu:......................................... ......................................... 2................................................. .................................................. ......Nazwa produktu:......................................... ..........................................

Adisky
16-05-2010, 17:02
Mam do zrobienia projekt i dostałem takie wytyczne:
"obecność elementów mody pozytywistycznej i modernistycznej w świecie współczesnym"
1. Ogólna charakterystyka współczesnej mody kobiecej i męskiej
2. Omówienie przykładów nawiązań do mody z 2 poł XIX i 1poł XX w.

Problem w tym, że przekopałem całe google i ani słowa na ten temat. Może źle szukałem, lecz może ktoś z was robił jakiś podobny projekt i ma jakieś sprawdzone strony?

#up
Oppps, nie było Cie..

maciorexdx
16-05-2010, 18:51
witam,
mam prośbę do was:
czy mógłby ktoś wytłumaczyć mi jak oblicza się:
a)liczbę moli danego pierwiastka
b)masę molową
c)przelicznik z moli na dm3 i odwrotnie
d)objętość molowa
z góry dziękuje.

Hunterius
16-05-2010, 19:41
Pomóżcie!!!

potrzebuję jakieś przykładowe zadanie do "załamania światła". Musi być koniecznie z rozwiązaniem, nie musi być trudne, możecie podać link albo sami napisać jeśli wiecie. Pilne. Szukałem na necie długo ale z tych co znalazłem nie rozumiem np. jak obliczyć sinus z kąta padania światła.

Lesny Buszmen
16-05-2010, 19:44
Wezcie pomożcie potrzebuje to na jutro na zaliczenie 1 semestru z chemii pls!!

CaC2-->C2H2-->C2H2Br4

1................................................. .................................................. ......Nazwa produktu:......................................... ......................................... 2................................................. .................................................. ......Nazwa produktu:......................................... ..........................................

Gogeta
16-05-2010, 20:09
Wezcie pomożcie potrzebuje to na jutro na zaliczenie 1 semestru z chemii pls!!

m=44u
mC=82% * 44u= 36u
36u:12=3
mH=100-82%*44u= 18%*44u~ 8
8:1 = 8

C3H8

Lesny Buszmen
16-05-2010, 20:19
THX!!!!
Ale jeszcze bym bardzo prosił o 2.

Siradel
16-05-2010, 23:22
Bardzo prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu tych dwóch układów równań które znajdują się na zamieszczonym niżej zdjęciu. Nie mam pojęcia w jaki sposób rozpocząć obliczanie tych że układów...
http://www.imagefrog.net/thumb/thumb_36c382ac.jpg (http://www.imagefrog.net/show.php/85276_DSC05299.JPG)
(klik aby powiększyć)

witam,
mam prośbę do was:
czy mógłby ktoś wytłumaczyć mi jak oblicza się:
a)liczbę moli danego pierwiastka
b)masę molową
c)przelicznik z moli na dm3 i odwrotnie
d)objętość molowa
z góry dziękuje.
a) 1 Mol = 6,02 * 10^23

b) [gram/mol] Mol = masa [u]
na przykład:
masa Fe = 56 u
M Fe = 56 [gram/mol]

c)

d) Jeden mol dowolnego gazu w warunkach normalnych zajmuje objętość 22,4 dm^3
W takim razie: 6,02 * 10^23 -> 22,4 dm^3

......................................2,0159 dm^3
Objętość molowa tlenu = -------------- = 22,4 dm^3
......................................0,0899 mol

Grimer''
16-05-2010, 23:30
Jezeli chodzi o pierwszy uklad, to z pierwszego rownania wyjdzie ci
y= 5x+1, po podstawieniu tego do drugiego otrzymasz rownanie kwadratowe z jedna niewiadomą.
@edit
Nie podstawiaj jednak i nie komplikuj bo w drugim tez ladnie sie poskraca wszystko i wyjdzie y=4-2x, wystarczy porownac y w obu rownaniach.

W drugim ukladzie, wystarczy zaczac rozwiazywanie od drugiego rownania, odrazu wyjdzie ci y=4 co skroci liczenie ;d

ogf-carl
17-05-2010, 13:52

CaC2-->C2H2-->C2H2Br4

CaC2 + 2H2O -> C2H2 + Ca(OH)2 produkt to etyn (acetylen) i wodorotlenek wapnia
C2H2 + 2Br2 -> C2H2Br4
produkt to 1,1,2,2-tetrabromoetan

;o

YOSHIO THE DRUID
17-05-2010, 14:15
Witam potrzebuje pilnie pomocy. Musze ułozyć pięć szczegółowych pytań do tekstu poniżej a że nie jestem jakimś wybitnym orłem z języka angielskiego chciałbym abyście mi trochę w tym pomogli więc jeśli masz chwilkę wolnego czasu prosiłbym bardzo o pomoc. Pytania muszą być oczywiscie w języku angielskim.

Tens of thousands of grieving Poles packed into Krakow on Sunday for the burial of President Lech Kaczynski and his wife alongside ancient kings and heroes, though Europe's air travel crisis kept many world leaders away.

US President Barack Obama and dozens of other dignitaries abandoned plans to attend because of the volcanic ash cloud, but Russian President Dmitry Medvedev showed solidarity after the April 10 plane crash in Russia that killed the couple and 94 others.

Mourners applauded the Kaczynskis, tossed flowers and waved red and white flags as the cortège weaved through the narrow streets of Poland's former royal capital, after their bodies were flown by military aircraft from Warsaw.

Sirens wailed and church bells rang to mark the start of the funeral mass at the Gothic Basilica of Our Lady in Krakow's central square, where huge crowds had gathered to see the service relayed live on giant screens.

The archbishop of Krakow, Stanislaw Dziwisz, thanked the foreign leaders who came to the service and said he hoped the crash would help end decades of tensions between Russia and Poland.

"The empathy and help that we experienced during these days from our Russian brothers raises hope for rapprochement and reconciliation," he said. "These words I direct to Mr. president of Russia."

Kaczynski's Tupolev Tu-154 jet slammed into a forest near Smolensk in western Russia while heading for a ceremony marking the 70th anniversary of the massacre of thousands of Polish officers by Soviet forces in the Katyn forest.

Acting president Bronislaw Komorowski -- who met Medvedev before the funeral along with Polish Prime Minister Donald Tusk -- said at the service he hoped Russia would one day reveal the full truth about the atrocity.

Despite his reputation as an often divisive nationalist, Kaczynski and his wife Maria were to be laid to rest in the cathedral crypt of Krakow's Wawel castle, alongside Poland's monarchs, national heroes, saints and poets.

They will be lowered into a sarcophagus inscribed with their names and a cross. It will lie next to that of Poland's revered independence leader, Jozef Pilsudski.

The funeral marks the climax of a national outpouring of grief since the crash, which also killed scores of senior military and civilian officials.

"It's an exceptional moment. Poles have to be here," said Maria Kurowska, the mayor of the town of Jaslo, who was in the crowd.

Police said there were nearly 100,000 mourners in Krakow, half of them outside the church and the rest on a huge square which once accommodated some two million people during a mass by Polish pope John Paul II.

A day earlier a similar number massed in Warsaw for a public memorial service for all the victims of the crash.

But the Icelandic volcano eruption that has disrupted European air travel also cast its shadow over Sunday's funeral.

German Chancellor Angela Merkel, French President Nicolas Sarkozy, Britain's Prince Charles and South Korean Prime Minister Chung Un-Chan were among dozens of dignitaries who cancelled.

The leaders of many countries close to Poland, including the Czech Republic, Estonia, Hungary, Lithuania, Romania, Slovakia and Slovenia, arrived in Krakow by road and rail instead.

Eurosceptic Czech President Vaclav Klaus slammed EU officials for failing to come, saying that "grand phrases about European unity are really nothing but cliches."
=======

Durszlak
17-05-2010, 18:19
Witam potrzebuje pilnie pomocy. Musze ułozyć pięć szczegółowych pytań do tekstu poniżej a że nie jestem jakimś wybitnym orłem z języka angielskiego chciałbym abyście mi trochę w tym pomogli więc jeśli masz chwilkę wolnego czasu prosiłbym bardzo o pomoc. Pytania muszą być oczywiscie w języku angielskim.

Nie wiem która klasa, więc wymyśliłem na poczekaniu w miarę łatwe pytania ;d

Where are Smoleńsk? Smolensk is in western Russia.
Why some people couldn't come to Krakow? Because there was a Icelandic volcano eruption.
Why Kaczynski flew to Smolensk? He flew to the 70th anniversary of the massacre of thousands of Polish officers by Soviet forces in the Katyn forest.
How many people died in plane's crash? 96
What said Maria Kurowska? She said that it was an exceptional moment. Poles had to be here.

Riverio
17-05-2010, 18:22
7 Rzadko się zdarza, żeby z wysoko lecącego samolotu wypadł człowiek bez spadochronu. i przeżył. Czynnikiem opóźniającym upadek takiego pasażer a mogłaby być grupa warstwa miękkiego śniegu lub gałęzie drzew. Na skutek oporu powietrza prędkość spadających ciał ustala się na poziomie 53 m/s. Przypuśćmy, że człowiek może tolerować przez krótki czas przyspieszenie 50g (g = 10m/s2(kwadrat))
a) oblicz jak gruba musi być warstwa śniegu, lub jak wysoka musi być korna drzewa.

Prosiłbym o szybką pomoc. Chodzi mi bardziej o naprowadzenie na rozwiązanie niż za jego podanie, choć i za to będę wdzięczny.

Xezin
17-05-2010, 19:10
Prosiłbym o szybką pomoc. Chodzi mi bardziej o naprowadzenie na rozwiązanie niż za jego podanie, choć i za to będę wdzięczny.

Moze czlowiek spada z jakiejs wysokosci z przyspieszeniem 50g, predkosc w chwili uderzenia to te 53m/s, a grubosc sniegu mozna obliczyc > Energia kinetyczna przy zderzeniu=Praca sil ?

YOSHIO THE DRUID
17-05-2010, 19:37
Nie wiem która klasa, więc wymyśliłem na poczekaniu w miarę łatwe pytania ;d

Where are Smoleńsk? Smolensk is in western Russia.
Why some people couldn't come to Krakow? Because there was a Icelandic volcano eruption.
Why Kaczynski flew to Smolensk? He flew to the 70th anniversary of the massacre of thousands of Polish officers by Soviet forces in the Katyn forest.
How many people died in plane's crash? 96
What said Maria Kurowska? She said that it was an exceptional moment. Poles had to be here.

Dzięki takie mi wystarczą. :)

Nub plix
17-05-2010, 20:20
Ktoś może sprawdzić błędy. I ktoś mi powie czy jak pisze o kaczce to muszę zmienić na he czy zostawić it ?

It was very hot summer and chicks in the nest were hatched. Only one egg didn’t pip. The old duck though it’s the turkey’s egg. Finally, it also broke and appeared very large and ugly chick. Other chicks and their siblings was rude to him. Ultimately, the ugly duck flew away to the great swamp. It was worried about its appearance. He managed to experience the hunting of wild ducks. In the evening approached to run-down house which was lived by old woman with a cat and hen. The old woman, had poor eyesight, and she was thinking the duck is fat. She ordered it to brood eggs . Nothing came of it. Duckling moved on. In the autumn, it saw a flock of big lovely birds. They were beautiful swans and the duckling wanted to fly with them. In the winter the poor farmer saved duck’s life and took it to his cabin. Unfortunately this duck was quickly expelled from the farm. In the spring, when the sun shone, duck easily flew away. It met swan again, but it afraid them. It looked at the water and saw it is a beautiful swan. Bird felt happy and flew with other swan

Luxik
17-05-2010, 21:01
Ogarnia ktoś tu historię?

Bo musiałem taką kartkę uzupełnić na temat RP Obojga Narodów i te sprawy no i mam tam takie zdania do uzupełnienia i brakuje mi jednego:

Na swoje utrzymanie podczas obrad posłowie otrzymywali ze skarbu tzw. .....................

I nie bardzo wiem co tam wpisać, królewszczyzna/danina odpadają (;d), pewnie jest jakieś mądre słówko, które to określa, hm?

Blues Man
17-05-2010, 21:19
Ogarnia ktoś tu historię?

Bo musiałem taką kartkę uzupełnić na temat RP Obojga Narodów i te sprawy no i mam tam takie zdania do uzupełnienia i brakuje mi jednego:

Na swoje utrzymanie podczas obrad posłowie otrzymywali ze skarbu tzw. .....................

I nie bardzo wiem co tam wpisać, królewszczyzna/danina odpadają (;d), pewnie jest jakieś mądre słówko, które to określa, hm?
http://www.historycy.org/bez_grafik/index.php/t60020.html
Winno pomóc.

Xcross15
17-05-2010, 21:44
oblicz o ile % sładły połowy bałtyckie:
1975 -213,7
2006 - 104,9

213,7-104,9 = 108.8

Mam kłopot bardzo banalny jak obliczyć ile tu procent ;p

Kvadzio
17-05-2010, 22:59
oblicz o ile % sładły połowy bałtyckie:
1975 -213,7
2006 - 104,9

213,7-104,9 = 108.8

Mam kłopot bardzo banalny jak obliczyć ile tu procent ;p

104,9/213,7 ~49%

lynn
18-05-2010, 00:13
Ktoś może sprawdzić błędy. I ktoś mi powie czy jak pisze o kaczce to muszę zmienić na he czy zostawić it ?

It was very hot summer and chicks in the nest were hatched. Only one egg didn’t pip. The old duck though it’s the turkey’s egg. Finally, it also broke and appeared very large and ugly chick. Other chicks and their siblings was rude to him. Ultimately, the ugly duck flew away to the great swamp. It was worried about its appearance. He managed to experience the hunting of wild ducks. In the evening approached to run-down house which was lived by old woman with a cat and hen. The old woman, had poor eyesight, and she was thinking the duck is fat. She ordered it to brood eggs . Nothing came of it. Duckling moved on. In the autumn, it saw a flock of big lovely birds. They were beautiful swans and the duckling wanted to fly with them. In the winter the poor farmer saved duck’s life and took it to his cabin. Unfortunately this duck was quickly expelled from the farm. In the spring, when the sun shone, duck easily flew away. It met swan again, but it afraid them. It looked at the water and saw it is a beautiful swan. Bird felt happy and flew with other swan

dużo błędów gramatycznych (czasy itp.) pisane ze słownikiem albo translatorem heh, może potem mi się będzie chciało to jakoś pozmieniam, a i widać, że np. mowę zależną znasz chyba tylko z teori, np. She ordered it to breed eggs a nie brood. np. You have to die. Lynn ordered you to die. You are awesome. Lynn said you were awesome. You ain't awesome. Lynn denied saying you were awesome. No, ale nieważne, chyba, nie wiem nawet czy sam się nie pomyliłem bo śpiący jestem. A i jeszcze używaj więcej past simple continous (dobrze mówię) I was doing it itp. You were having a meal itp. a i zmieniasz ciągle nazwy, na początku pisklę, potem brzydka kaczka, potem kaczątko - lepiej nazwij je jednym imieniem i zwracaj się he, she. No, i jak jest liczba mnoga, np. Me, you and your momma were told you were awesome. a nie was. Tyle o gramatyce, jescze są te a, an, the dużo błedów ale tego nie pamieętam a nie chcę w błąd wprowadzać. Dużo też sensownych błędów typu:Martwiło się o swój wygląd. Zdołało doświadczyć polowania na kaczki. Wieczorem zbliżyło się do zniszczonego domu który był zamieszkany przez starą kobietę z kotem i kurą - po pierwsze skąd, jak z czego to wynika, według ciebie to działo się w jednym dniu (tak chociaż ja rozumiem) i lepiej było by chyba po przecinku typu: During its trip (czy ucieczki czy whatever) it was constantly worried about its apperance. It also experienced the fear during duck hunting. As the time passed, it approached a run-down house. There was a lone old woman and her cat, (przeważnie nikt nie trzyma kury jako zwierzę domowe ale to błąd ... głupi po prostu, ja bym to usunął)
Niby jakbym ci poprawił to na to samo by wyszło, ale jak mówiłem wcześniej nie pamiętam a, the, an, to ci ktoś inny poprawi. To co tutaj napisałem może ci pomoże napisać to, ale nie baw się w transaltory czy słowniki i nie używaj słów, których nie znasz pojęcia ... czasów też jak ich nie umiesz, po prostu używaj odpowiedników łatwiejszych.

Takie małe poprawki

It was a very hot summer and the chicks in the nest were already hatched. Only one wasn't hatched. The old duck thought it was (mowa zależna heh) a turkey’s egg. Finally, it hatched too and appeared as a very big and a ugly chick. Its siblings, as well as the other chicks were rude to him. Ultimately, the ugly duck flew away to a great swamp. It was constantly disturbed by its appearance. He managed to experience the hunting of wild ducks. (to mi nie pasuje do niczego wywalić !) In the evening it approached to a run-down house in which an old woman with her cat and hen lived. The old woman, had poor eyesight, and was thinking that the duck was fat. She ordered it to breed eggs . Nothing happened. Duckling moved on. In the autumn, it saw a flock of big lovely birds. They were beautiful swans and the duckling wanted to be like them, to fly in the sky with them. In the winter the poor farmer saved duck’s life and took it to his cabin. (jak, wtf, można dodać, że np. As the winter came, the duck was already at the peak of exhaustion – both from the cold and mentally. Its appearance was it only thought. The cold wasn’t much better, soon it couldn’t walk. Still hating its look, it passed out. It got lucky, because the nearby living farmer saw it and helped it. He took it to his house and warmed it up. It lived there till the summer came. Then it flew forward. As it was flying, it stopped by a lake. There were a flock of swans being there. At first it was afraid of them, such beautiful birds and it was such a ugly bird. As it approached them, they weren’t afraid. When it stepped on the water, it saw it reflection – it was like them – a beautiful swan. Bird was really happy, its dream was made true. And so the “ugly duckling” flew away with the other swans. It couldn’t be called ugly anymore, it was the most beautiful swan ever.) Unfortunately this duck was quickly expelled from the farm. In the spring, when the sun shone, duck easily flew away. It met swan again, but it afraid them. It looked at the water and saw it is a beautiful swan. Bird felt happy and flew with other swan

Zorrozi
18-05-2010, 14:40
Jak to przerobic, żeby przy szyfrowaniu obejmowało zarówno duże, małe litery i spacje???

Objąć spacje, małe i duze litery z ASCII w jeden zakres? a przy kluczu zwiekszyc o tyle ile łącznie znakow bedzie? tzn 26 malych 26 duzych i spacja? cos nie wychodzi mi :/

#include <iostream>
#include <cstdio>
using namespace std;

void szyfruj(char tekst[], int klucz)
{
int i = 0;
klucz = klucz%26;
while (tekst[i]!='\0')
{
if ((int)tekst[i]>122-klucz)
tekst[i] = (char)((int)tekst[i]+klucz-26);
else
tekst[i] = (char)((int)tekst[i]+klucz);
i++;
}
}

void deszyfruj(char tekst[], int klucz)
{
int i = 0;
klucz = klucz%26;
while (tekst[i]!='\0')
{
if ((int)tekst[i]-klucz<97)
tekst[i] = (char)((int)tekst[i]-klucz+26);
else
tekst[i] = (char)((int)tekst[i]-klucz);
i++;
}
}

int main()
{
char a[50];
int klucz;
cout << "Podaj klucz (dla szyfr CEZARA wpisz 3): ";
cin >> klucz;
cout << "TEKST DO ZASZYFROWANIA: ";
cin >> a;
cout << "TEKST ZASZYFROWANY: ";
szyfruj(a,klucz);
cout << a << endl;
cout << "TEKST ODSZYFROWANY: ";
deszyfruj(a,klucz);
cout << a << endl;
cin.ignore();
getchar();
return 0;
}

Pajlok
18-05-2010, 15:27
Takie pytanko, jest ktoś chętny żeby mi napisać list z niemieckiego 120 wyrazów? Jak ktoś byłby w stanie to proszę PW, mam jeszcze zdania i ogłoszenie które zrobię sam translatorem jakoś ale listu nie zdążę i wolałbym żeby list był dobrze napisany, nie ma mnie w domu wracam jutro w nocy a na pojutrze muszę mieć. Jak ktoś pomoże to będę bardzo wdzięczny.
Mogę napisać po polsku o czym miałby być list.

Kink
18-05-2010, 15:36
7 Rzadko się zdarza, żeby z wysoko lecącego samolotu wypadł człowiek bez spadochronu. i przeżył. Czynnikiem opóźniającym upadek takiego pasażer a mogłaby być grupa warstwa miękkiego śniegu lub gałęzie drzew. Na skutek oporu powietrza prędkość spadających ciał ustala się na poziomie 53 m/s. Przypuśćmy, że człowiek może tolerować przez krótki czas przyspieszenie 50g (g = 10m/s2(kwadrat))
a) oblicz jak gruba musi być warstwa śniegu, lub jak wysoka musi być korna drzewa.

chodzi o to, że człowiek ładując się w warstwę śniegu jest przez nią wyhamowywany (jednostajnie). maksymalne opóźnienie wg tresci moze wyniesc 50g (zeby przezył). wiec musisz obliczyc drogę jaką przebedzie ciało w ruchu jednostajnie opóźnionym (z prędkości tych 53 m/s do 0) z opóźnieniem 50g.

mysle ze teraz dasz rade to policzyc

Moze czlowiek spada z jakiejs wysokosci z przyspieszeniem 50g, predkosc w chwili uderzenia to te 53m/s, a grubosc sniegu mozna obliczyc > Energia kinetyczna przy zderzeniu=Praca sil ?

racja, ale trzeba zauważyć ze siła oporu to ciężar

Grimer''
18-05-2010, 15:50
racja, ale trzeba zauważyć ze siła oporu to ciężar
Na czlowieka ktory spada z wysokosci dziala sila ciezkosci i opor powietrza wiec nie moze on leciec z przyspieszeniem 50g.

Jezeli chodzi o to zadanie to mysle ze wystarczy zastosowac rownania ruchu
V=Vo -at
S=Vot - at^2/2

@down
chodzilo mi o ciezar, nie pomylilem sie ;d

Pajlok
18-05-2010, 16:34
Na czlowieka ktory spada z wysokosci dziala sila ciezkosci i opor powietrza wiec nie moze on leciec z przyspieszeniem 50g.

Jezeli chodzi o to zadanie to mysle ze wystarczy zastosowac rownania ruchu
V=Vo -at
S=Vot - at^2/2

chyba siła grawitacji a nie ciężkości

billy
18-05-2010, 17:25
siema
mam napisac zadanie z ang takie samo jak bylo na maturze(2010) poz. podstawowy (to z tym przedstawieniem w szkole)

jc pisac pw

z gory dzieki

Vubazinho
18-05-2010, 17:32
czy ktokolwiek posiada strone gdzie jest rozwalone pare(nascie) przykladow z wyrazen wymiernych? na matematyka.pisz.pl nie jest ten dzial opracowany a potrzebuje na jutro x[

Demon Bandit
18-05-2010, 20:18
musze okreslic charakter wiazan chemicznych. i tu jest problem.
kiedy wiem jak wiazanie wystepuje: spolaryzowane, jonowe, atomowe, metaliczne??

prosze o wytlumaczenie.

expmaniac
18-05-2010, 21:17
Mam takie male zadanko z fizyki którego nie jestem pewien
oblicz natężenie prądów płynących przez oporniki o oporach R1=1om R2=2omy R3=4omy
rysunek mniej więcej taki
http://img100.imageshack.us/img100/7606/fizykaa.jpg

to bedzie i1=2/1 i2=2/2 i3=3/2 ?

No i jakby ktos znal jakas super fajna stronke z prądem na poziomie liceum to ogromne dzięki obojętne czy podstawa czy rozszerzenie ;p

Milo Elessar
18-05-2010, 22:10
Jest tu sporo osób bdobrych z angielskiego, więc mam nadzieję, że może ktoś zechce mi pomóc ;)
Temat wypracowania: opisz ważne wydarzenie z życia szkoły.
Wstęp i zakończenie już gotowe - prosiłbym o poprawienie ewentualnych błędów. Rozwinięcie w całości do przetłumaczenia - może być dość luźne, w miarę możliwości bez dziwacznych słówek.

Normal school days are quite boring. All lessons are planned and nothing interesting happens. Fortunately, the monotony of school life is sometimes broken by important events.
For example now, like every year, a maturity examination is in progress.
For every high school the maturity examination is very important event. It’s a summary of school’s work and shows its quality.

Równie duże znaczenie ma dla samych maturzystów. Matura jest dla nich niepowtarzalnym przeżyciem, a jej wyniki decydują o ich przyszłości.
Pierwsze egzaminy zaczęły się już na początku maja. W czasie egzaminów z matematyki, języka polskiego oraz języka angielskiego szkoła była zamknięta dla innych uczniów.
Dzięki temu maturzyści, porozdzielani po salach lekcyjnych, mogli w spokoju przystąpić do egzaminu.
Rano pisali wersję podstawową, a chętni przystąpili po południu do wersji rozszerzonej. Nowością była obowiązkowa matura z matematyki.
Moje liceum należy jednak do matematycznych, więc nie sprawiła ona żadnych problemów moim starszym kolegom.
Matura przyniosła też wiele zmian dla młodszych klas, między innymi zmienił się plan lekcji. Nadal odbywają się też egzaminy z innych przedmiotów, przez co niedostępne są sale gimnastyczne.
Z powodu nieobecności nauczycieli odwoływanych jest też wiele lekcji. “Maraton maturalny” powoli dobiega już końca – ostatnie egzaminy odbędą się 20 maja.
Będzie to ostateczne zwieńczenie nauki w liceum dla maturzystów.

All in all, the maturity examination is one of the most important events in school year.
It’s waiting for me in two years and I hope that I will achieve good result.

Swireczek666
18-05-2010, 22:27
Mam takie male zadanko z fizyki którego nie jestem pewien
oblicz natężenie prądów płynących przez oporniki o oporach R1=1om R2=2omy R3=4omy
rysunek mniej więcej taki
http://img100.imageshack.us/img100/7606/fizykaa.jpg

to bedzie i1=2/1 i2=2/2 i3=3/2 ?

No i jakby ktos znal jakas super fajna stronke z prądem na poziomie liceum to ogromne dzięki obojętne czy podstawa czy rozszerzenie ;p

i1=2/1; i2=2/2; i3=4/2 => i1=2; i2=1; i3=2 (zle podstawiles i3)

sposob laczenia zmienia tylko sposob obliczania Rz, Uz i Iz. tutaj masz laczenie mieszane, ale to sie nie liczy w tym przypadku. obliczasz to normalnie z rozszerzonego prawa ohma (r=u/i).

lynn
18-05-2010, 23:10
Jest tu sporo osób bdobrych z angielskiego, więc mam nadzieję, że może ktoś zechce mi pomóc ;)
Temat wypracowania: opisz ważne wydarzenie z życia szkoły.
Wstęp i zakończenie już gotowe - prosiłbym o poprawienie ewentualnych błędów. Rozwinięcie w całości do przetłumaczenia - może być dość luźne, w miarę możliwości bez dziwacznych słówek.

Normal school days are quite boring. All lessons are planned and nothing interesting happens. Fortunately, the monotony of school life is sometimes broken by important events.
For example now, like every year, a maturity examination is in progress.
For every high school the maturity examination is very important event. It’s a summary of school’s work and shows its quality.

Równie duże znaczenie ma dla samych maturzystów. Matura jest dla nich niepowtarzalnym przeżyciem, a jej wyniki decydują o ich przyszłości.
Pierwsze egzaminy zaczęły się już na początku maja. W czasie egzaminów z matematyki, języka polskiego oraz języka angielskiego szkoła była zamknięta dla innych uczniów.
Dzięki temu maturzyści, porozdzielani po salach lekcyjnych, mogli w spokoju przystąpić do egzaminu.
Rano pisali wersję podstawową, a chętni przystąpili po południu do wersji rozszerzonej. Nowością była obowiązkowa matura z matematyki.
Moje liceum należy jednak do matematycznych, więc nie sprawiła ona żadnych problemów moim starszym kolegom.
Matura przyniosła też wiele zmian dla młodszych klas, między innymi zmienił się plan lekcji. Nadal odbywają się też egzaminy z innych przedmiotów, przez co niedostępne są sale gimnastyczne.
Z powodu nieobecności nauczycieli odwoływanych jest też wiele lekcji. “Maraton maturalny” powoli dobiega już końca – ostatnie egzaminy odbędą się 20 maja.
Będzie to ostateczne zwieńczenie nauki w liceum dla maturzystów.

All in all, the maturity examination is one of the most important events in school year.
It’s waiting for me in two years and I hope that I will achieve good result.

bym ci pomógł... ale skoro piszesz, że matura taka ważna to się sam pomęcz :D

a moje pytanie brzmi:
Wie ktoś, jakie zachowania i wygląd są mile widziane przy rozmowie kwalifikacyjnej a jakie nie widziane ? bo na konkursie ktory bede pisal niedlugo bylo takie pytanie, a nie wiem jak je rozpisac ;d znaczy dokładna treść zadania brzmi:
Idziesz na rozmowę kwalifikacyjną w sprawie podjęcia pracy w reutaracji na stonowisku barmana. Na co musisz zwrocic uwagę?
wskazane zachowania i wygląd i niewskazane zachowania i wygląd
mi bardziej chodzi o takie PERFECT odpowiedzi, a i jescze definicja marży bo nie wiem ja kto napisać a i czy PKB to - wartość dobr (towarów i usług) wyprodukowanych na terenie danego kraju w okresie danego roku, (czy trzeba dodać) po odjęciu kosztów materiałów zużytych do ich produkcji. bo nie wiem jak to napisać, znacyz wiem co to jest i znam definicję, ale w ksiązkach różnych pisze różnie a na internecie jeszcze róźniej

Moris
18-05-2010, 23:49
Kiedy podajesz komuś rękę i jego ręka jest zimna, a twoja ciepła, to przekazujesz mu energię.

Panczaq
19-05-2010, 17:37
Mam ogromną prośbę. Jest ktoś dobry z htmla? Potrzebuje taką perfect stronę z spisem , odnośnikami z tłem i wgle. Niestety jestem z tego kompletnie zielony. Potrzebuje stronę główną + spis i 5 stron pobocznych. Sam sobie dodam treść, tylko proszę by były np - hiperłącza otwierały się w tej stronie, spis był jednolity, żeby było tak perfect. Błagam was, jestem w stanie doładować , wysłać smsa or whatever za 10zł za zrobienie tego.

Okoo140
19-05-2010, 18:11
Witam mam takie ćw. do zrobienia :D z j. angielskiego.
Dodam że ostatnio robiliśmy o zakończonych czynościach (past simple) i nie zakończonych (present perfect).

Treść zadania:
Complete the sentences about yourself. Use the past simple and the present perfect. (to co pogrubione jest napisane w książce reszte ja uzupełniłem i prosze o sprawdzenie czy poprawnie jest zrobione)

1. In the last five years I got two trophy.
2. All my life I study Polish language.
3. Last year I have brokened my leg.
4. When I was younger I have thick. (byłem gruby)
5. In 2004 I have been in first class primary.
6. I have always relaxed after school.

Pawlo
19-05-2010, 18:39
Język niemiecki - a mianowicie nie jestem pewien co do tłumaczeń zdań a jednego w ogóle nie umiem napisać.
1.Ilu gości zapraszasz?
2.O której godzinie przyjdą goście?
3.Jaka jest dzisiaj data?
4. Co robisz zawsze w poniedziałek

1.?????
2.Um wie viel Uhr kommen die gaste
3.Welches datum haben heute
4. Was machst du ...????

Z góry dzięki za pomoc. (translatory na zmianę piszą jakieś głupoty i nie wiadomo jak to ma być:d) a jest to dosyć istotne bo poprawiam niemiecki jutro żeby zdać :D

Szyman
19-05-2010, 19:25
Język niemiecki - a mianowicie nie jestem pewien co do tłumaczeń zdań a jednego w ogóle nie umiem napisać.
1.Ilu gości zapraszasz?
2.O której godzinie przyjdą goście?
3.Jaka jest dzisiaj data?
4. Co robisz zawsze w poniedziałek

1.?????
2.Um wie viel Uhr kommen die gaste
3.Welches datum haben heute
4. Was machst du ...????

Z góry dzięki za pomoc. (translatory na zmianę piszą jakieś głupoty i nie wiadomo jak to ma być:d) a jest to dosyć istotne bo poprawiam niemiecki jutro żeby zdać :D

1. Wie viele Gäste Sie einladen?
2.Wann müssen die Zimmer kommen?
3.Was gibt's heute?
4.Was machst du denn am Montag ist immer

Tak mowi najlepszy tlumacz - Google . Za kazde zad. z niem. i ang. mialem 5 ; )

@down
Faktycznie , poczytalem teraz na ten temat . No ale przesuwasz na 2 miejsce czasownik i jest dobre , wiec : Wie einladen viele Gäste Sie ? ?

Pawlo
19-05-2010, 19:33
1. Wie viele Gäste Sie einladen?
2.Wann müssen die Zimmer kommen?
3.Was gibt's heute?
4.Was machst du denn am Montag ist immer

Tak mowi najlepszy tlumacz - Google . Za kazde zad. z niem. i ang. mialem 5 ; )
Nie, to nie jest najlepszy tłumacz.
1 zdanie - czemu czasownik jest na samym końcu skoro w pytaniach jest na 2 miejscu (na 1 jest jeżeli pytanie typu "Czy ..."), i dodatkowo jest tylko jeden czasownik (jakby były 2 to faktycznie jeden ląduje na końcu)?

Marekexp
19-05-2010, 20:13
Cześć.
Zwracam się do was z wielką prośbą. Zacznę może od tego, że jestem w obliczeniach z chemii noga i nic nie rozumiem, i nie wiem jakie obliczenia mam zastosować przy jakim zadaniu. Do poprawy mam jeden sprawdzian, dzięki któremu zdam chemię(tak wiem, jestem dupa). Mam do niego przykładowe zadania razem z odpowiedziami i byłoby niezmiernie fajnie, jak ktoś, albo kilka osób napisało mi jak po kolei rozwiązać te zadania, żebym miał wzór do zadań na sprawdzianie.
Za pomoc oferuję postawienie czegoś na meetingu torga w lipcu O ILE na niego pojadę(a pojadę na 90%). Mam nadzieję, że inni, którzy nie jadą też spróbują w jakiś sposób pomóc :).
Oto skan kartki z zadaniami:
http://i49.tinypic.com/335eecg.jpg

ogf-carl
19-05-2010, 21:21
1
ms= 30g
mH2O = 120 g Cp= ms*100%/ ms +mH2O = 30*100% / 120+30 =20%
2.
ro=1,4
Cp=3%
V=15dm^3= 15000cm^3
Mamy obliczyc ile mamy substancji. ze wzoru Cp= ms*100%/mr

mr jest to masa roztworu -> masa rozpuszczalnika + substancji

po przeksztalceniu na szukane ms mamy:
ms=Cp*mr/100%

Nie mamy mr. Ale zawsze gdy widzimy gestosc (liceum/gimnazjum) i
stezenia procentowe to korzystamy z wzoru na gestosc

ro= m/V -> to m bedzie nasza masa roztworu
po przeksztalceniu mamy -> m=ro*V
mr=1,4*15000 =21000
i wracajac do wzoru na ms=Cp*mr/100%
ms=21000*3/100 = 630g

3.mr=3kg wczesniej napisalem, ze mr= ms + masa rozp. czy li wynika z tego ze masa rozp = mr-ms
Cp=75%
m roz. =? Nie mamy ms, wiec liczymy z wzoru poprzedneigo czyli ms=Cp*mr/100% =2,25
i do m roz. = mr- ms = 3kg-2,25kg = 0,75kg.

Tathar
19-05-2010, 21:40
zad 4
mr=15g
C%=95%

C%=ms x 100%/mr
95=100ms/15
1425=100ms
ms=14,25
mw=15-14,25=0,75

Izi. Zadań od 5 nie umiem, 0 wiadomości o molach. ;p

Marekexp
19-05-2010, 21:55
Dziękuję, ale już pomocy nie potrzebuję, ogf-carl Wielki postanowił, że mi zrobi te wszystkie zadania. Składam mu hołd i od dzisiaj jest moim idolem :).

lynn
19-05-2010, 22:51
Witam mam takie ćw. do zrobienia :D z j. angielskiego.
Dodam że ostatnio robiliśmy o zakończonych czynościach (past simple) i nie zakończonych (present perfect).

Treść zadania:
Complete the sentences about yourself. Use the past simple and the present perfect. (to co pogrubione jest napisane w książce reszte ja uzupełniłem i prosze o sprawdzenie czy poprawnie jest zrobione)

1. In the last five years I got two trophy.
2. All my life I study Polish language.
3. Last year I have brokened my leg.
4. When I was younger I have thick. (byłem gruby)
5. In 2004 I have been in first class primary.
6. I have always relaxed after school.

1. In the last five years I have gotten two trophies.
2. All my life I have studied Polish language.
3. Last year I broke my leg.
4.When I was younger, I was thick.
5. In 2004 I was in first class of primary school.
6. I have always eaten in canteen.

chyba tak lepiej i poprawnie będzie

Andela
20-05-2010, 13:11
Mam do zrobienia w C++ plik wav: tangens, 20s, 16kHz, narasta od 0 do pełnej amplitudy.
Na razie mam coś takiego:

#include <cstdlib>
#include <iostream>
#include <fstream.h>

using namespace std;
int a;
int main(int argc, char *argv[])
{
ofstream zapis ("dzwiek.wav");
// ID
a='R';
zapis.put (a);
a='I';
zapis.put (a);
a='F';
zapis.put (a);
a='F';
zapis.put (a);
// dlugosc pliku
a='0';
zapis.put (a);
a='0';
zapis.put (a);
a='0';
zapis.put (a);
a='8';
zapis.put (a);
// format pliku
a='W';
zapis.put (a);
a='A';
zapis.put (a);
a='V';
zapis.put (a);
a='E';
zapis.put (a);
// poczatek czesci opisowej
a='f';
zapis.put (a);
a='m';
zapis.put (a);
a='t';
zapis.put (a);
a=' ';
zapis.put (a);
// rozmiar opisu
a='0';
zapis.put (a);
a='0';
zapis.put (a);
a='0';
zapis.put (a);
a='16';
zapis.put (a);
// format audio
a='0';
zapis.put (a);
a='1';
zapis.put (a);
// liczba kanalow
a='0';
zapis.put (a);
a='1';
zapis.put (a);
// czestotliwosc
a='0';
zapis.put (a);
a='96';
zapis.put (a);
a='0';
zapis.put (a);
a='0';
zapis.put (a);
// czestotliwosc bajtow
a='128';
zapis.put (a);
a='62';
zapis.put (a);
a='0';
zapis.put (a);
a='0';
zapis.put (a);
//rozmiar probki
a='0';
zapis.put (a);
a='1';
zapis.put (a);
//rozdzielczosc
a='0';
zapis.put (a);
a='8';
zapis.put (a);
//dodatkowe parametry
a=' ';
zapis.put (a);
a=' ';
zapis.put (a);
a=' ';
zapis.put (a);
a=' ';
zapis.put (a);
//dane ID
a='d';
zapis.put (a);
a='a';
zapis.put (a);
a='t';
zapis.put (a);
a='a';
zapis.put (a);
//rozmiar danych
a=' ';
zapis.put (a);
a=' ';
zapis.put (a);
a=' ';
zapis.put (a);
a=' ';
zapis.put (a);
//dane

system("PAUSE");
return EXIT_SUCCESS;
}

Co dalej? :|

kubaplik
20-05-2010, 15:25
Drodzy torgowicze proszę was dziś o pomoc w zadaniach z funkcjami trygonometrycznymi.
Jeżeli znajdzie się ktoś kto zechce mi pomóc proszę o wysłanie krótkiej wiadomości z chęcią otrzymania dwóch zadań.
Pozdrawiam Kubaplik
Dodam że obejmuje to materiał z gimnazjum

Funciek
20-05-2010, 15:44
Drodzy torgowicze proszę was dziś o pomoc w zadaniach z funkcjami trygonometrycznymi.
Jeżeli znajdzie się ktoś kto zechce mi pomóc proszę o wysłanie krótkiej wiadomości z chęcią otrzymania dwóch zadań.
Pozdrawiam Kubaplik
Dodam że obejmuje to materiał z gimnazjum

Ja mogę spróbować ;d

W profilu masz moje gg.

FoX-x
20-05-2010, 18:20
Witam, panowie mam problem, jutro jest kartkowka z niemieckiego od ktorej dosyc sporo zalezy i mam problem - nie mam pojecia jak to rozkminic. Babka dala nam kartke zeby pocwiczyc, dodam iz mam jakies tabelki w zeszycie, ale nie rozkminiam jak to zrobic.
Bylby ktos tak uprzejmy i postaral mi sie wytlumaczyc co z czym? Tak zebym na dwa minimalnie napisal :/
http://img248.imageshack.us/img248/7325/obrazbo.th.jpg (http://img248.imageshack.us/i/obrazbo.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

Prosze..

@down:
Da sie jasniej? Ja naprawde z niemieckiego jestem slaby w chuj.

@edit:
Moglby ktos jakies zdania poprawne z tej kartki skleic, przykladowe?

Rozkminiam powoli sam;d

munchlax27
20-05-2010, 18:35
Witam, panowie mam problem, jutro jest kartkowka z niemieckiego od ktorej dosyc sporo zalezy i mam problem - nie mam pojecia jak to rozkminic. Babka dala nam kartke zeby pocwiczyc, dodam iz mam jakies tabelki w zeszycie, ale nie rozkminiam jak to zrobic.
Bylby ktos tak uprzejmy i postaral mi sie wytlumaczyc co z czym? Tak zebym na dwa minimalnie napisal :/
http://img248.imageshack.us/img248/7325/obrazbo.th.jpg (http://img248.imageshack.us/i/obrazbo.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

Prosze..

w przypadku, gdy sa 2 zaimki : Dativ potem Akkusativ
w przypadku, gdy jest rzeczownik i zaimek: Akkusativ potem Dativ
w przypadku wersji mieszanej: zaimek potem rzeczownik
oraz
http://img535.imageshack.us/img535/1310/211261.jpg

Zack
20-05-2010, 19:59
To teraz ja chce pomocy z matmy!

Funkcja kwadratowa. Równania. Wiecie, delta, X1/X2 ze wzory -b-Vdelta/2a

V- pierwiastek.

I wszystko pięknie liczę , deltę ,bach X1/X2 czasem sprzeczny. A tu nagle

(x^2 -4)(x^2 +9)=0 // (X kwadrat minus cztery)(x kwadrat plus dziewięć )

I tu mam lipe, x^4 - 36 = 0
Gdy licze delte i później x1/x2 to wychodzi źle, ma wyjść x1 = -2 i x2 = 2

Więc czekam na waszą pomoc.

I przykład drugi:

(9x^2 -4)(x^2 -3)= 0 // (dziewięć x kwadrat minus cztery)(x kwadrat minus trzy)
To samo, z tym ,że w odpowiedziach mam:
x = -V3(minus pierwiastek z trzech)
x = -2/3
x = 2/3
x = V3
Gdzie głównie były dwa rozwiązania (jedno lub zero). A tu cztery no i nie wiem jak do tego dojść czekam na pomoc :)

@down
Dzięki wam. Pisałem ,ze nie mam pomyslu :)

bojkowY
20-05-2010, 20:07
Jacek miał przynieść 60l wody, nosząc je w dwóch naczyniach po 8l i 6l. Ile razy Jacek musiał iśc po wodę??

helpuśśśśś

;/

hahahahaaaaa

Gray
20-05-2010, 20:17
(x^2 -4)(x^2 +9)=0 // (X kwadrat minus cztery)(x kwadrat plus dziewięć )

I tu mam lipe, x^4 - 36 = 0
Gdy licze delte i później x1/x2 to wychodzi źle, ma wyjść x1 = -2 i x2 = 2
lolz, od kiedy (x2 - 4)(x2 + 9) = x4 -36 ? :D

tego sie w ogóle nie liczy z delty, tylko piszesz że to drugie nigdy nie da zera, więc zostaje x2 - 4 = 0 -> x2 = 4 -> x=2 v x=-2

(9x^2 -4)(x^2 -3)= 0 // (dziewięć x kwadrat minus cztery)(x kwadrat minus trzy)
To samo, z tym ,że w odpowiedziach mam:
x = -V3(minus pierwiastek z trzech)
x = -2/3
x = 2/3
x = V3
w drugim to samo, też nie liczysz z delty tylko do razu
9x2 -4 = 0 v x2 - 3 = 0
x2 = 4/9 v x2 = 3

i masz wynik.

KokoDzambo
20-05-2010, 20:18
Jacek miał przynieść 60l wody, nosząc je w dwóch naczyniach po 8l i 6l. Ile razy Jacek musiał iśc po wodę??

helpuśśśśś

;/

hahahahaaaaa

Nie wiem czy sobie robisz żarty czy nie, ale 5x :D
w tym że ostatni raz nabrał wodę w 6l naczyniu ; d

Aureos
20-05-2010, 20:23
zack: nie mnoz tych nawíasow tylko oddzielnie kazdy przyrownaj do zera to ci wyjdzie zgodnie z odpowiedziami, w pierwszym nawiasie w 1 przykładzie wyjdzie 2 i -2 a w 2 nawiasie sprzecznośc-ujemny kwadrat, w 2 przykladzie tez oddzielnie przyrownujesz, wyjda 4 wyniki

bojkowy: 60=8x +6x :D

Andela
21-05-2010, 16:19
Mam do zrobienia w C++ plik wav: tangens, 20s, 16kHz, narasta od 0 do pełnej amplitudy.
Na razie mam coś takiego:
<wycięte>
Co dalej? :|

Dobra, mam coś takiego:

#include <cstdlib>
#include <iostream>
#include <fstream.h>
#include <math.h>

using namespace std;
int a, t, f, x;
float r;
int main(int argc, char *argv[])
{
ofstream zapis ("dzwiek.wav");
// ID
a='R';
zapis.put (a);
a='I';
zapis.put (a);
a='F';
zapis.put (a);
a='F';
zapis.put (a);
// dlugosc pliku
a='0';
zapis.put (a);
a='0';
zapis.put (a);
a='0';
zapis.put (a);
a='8';
zapis.put (a);
// format pliku
a='W';
zapis.put (a);
a='A';
zapis.put (a);
a='V';
zapis.put (a);
a='E';
zapis.put (a);
// poczatek czesci opisowej
a='f';
zapis.put (a);
a='m';
zapis.put (a);
a='t';
zapis.put (a);
a=' ';
zapis.put (a);
// rozmiar opisu
a='0';
zapis.put (a);
a='0';
zapis.put (a);
a='0';
zapis.put (a);
a='16';
zapis.put (a);
// format audio
a='0';
zapis.put (a);
a='1';
zapis.put (a);
// liczba kanalow
a='0';
zapis.put (a);
a='1';
zapis.put (a);
// czestotliwosc
a='0';
zapis.put (a);
a='96';
zapis.put (a);
a='0';
zapis.put (a);
a='0';
zapis.put (a);
// czestotliwosc bajtow
a='128';
zapis.put (a);
a='62';
zapis.put (a);
a='0';
zapis.put (a);
a='0';
zapis.put (a);
//rozmiar probki
a='0';
zapis.put (a);
a='1';
zapis.put (a);
//rozdzielczosc
a='0';
zapis.put (a);
a='8';
zapis.put (a);
//dodatkowe parametry
a=' ';
zapis.put (a);
a=' ';
zapis.put (a);
a=' ';
zapis.put (a);
a=' ';
zapis.put (a);
//dane ID
a='d';
zapis.put (a);
a='a';
zapis.put (a);
a='t';
zapis.put (a);
a='a';
zapis.put (a);
//rozmiar danych
a=' ';
zapis.put (a);
a=' ';
zapis.put (a);
a=' ';
zapis.put (a);
a=' ';
zapis.put (a);
//dane
t=20;
f=16000;
x=255;
for (int i=0; i<((t*f)/x); i++)
{
for (x=0; x<255; x++)
{
r=tan(x*3.1415/180);
a=r;
zapis.put (a);
};
};
zapis.close ();
system("PAUSE");
return EXIT_SUCCESS;
}

i nie działa. Raz, w nagłówku pliku gdzieś jest błąd, dwa coś z konwersją musi być nie tak. TYLKO CO? :|

lynn
21-05-2010, 18:24
może ktoś mi podać jakieś testy matematyczno-logiczne lub powiedzieć co to jest, i czy jak ktoś ma 5 (prawie 6 :D) z matematyki to da rady to czy nie.
a i jeszcze co na test ustny z angielskiego musze umieć i czy jak wymowa jest na marnym poziomie to zdam? :) i jakieś ćwiczenia do wymowy jakby ktoś mógł dać :D

Pejot
22-05-2010, 09:11
proste w chui, ale potrzebuje pomocy ;<

rozłoży mi ktoś wielomian na czynniki ?

w(x) = x^3 + 2x^2 - x - 2

Grimer''
22-05-2010, 09:44
proste w chui, ale potrzebuje pomocy ;<

rozłoży mi ktoś wielomian na czynniki ?

w(x) = x^3 + 2x^2 - x - 2

w(x) = x^3 + 2x^2 - x - 2=x^2(x+2)-(x+2)=(x^2-1)(x+2)=(x-1)(x+1)(x+2)

spree
22-05-2010, 15:04
Równania trygonometryczne; Może ktoś będzie w stanie mi pomóc (nie było mnie w szkole, więc trochę nie halo)
Wyznacz wartości parametru m, dla których równanie
cos^2 x - (m-2)cosx - 2m=0 ma rozwiązanie
zrobiłem delte i wyszło mi m^2 + 4m +4 i to musi być >/ 0, ta? Co dalej? Po wyliczeniu delty 'm' wyszło mi, ze jest rowna 0, a wiec m1,2=-2 i co dalej? Prosze o pomoc
Kolejne to Wyznacz rozwiazanie rownania tg (x + 45stopni) + 2tg x = pierw z 3 -2 należące do przedzialu od (0, pi przez 2)
Zastosuj wzor tg (alfa + beta) = (tg alfa + tg beta) / (1-tgalfa * tgB)
45 stopni = pi przez 4

Groszek Paladyn :D
22-05-2010, 18:16
Po tej samej prostej, w przeciwne strony, poruszają się: ciało o masie m1= 2kg z szybkoscią V1 = 3m/s oraz ciało o masie m2 = 5kg. Jaką szybkość musi mieć ciało o masie m2, aby po niesprężystym zderzeniu oba ciała pozostały w spoczynku?
Mi wyszło 6 ale w książce jest inny wynik (1.2 m/s)

@edit
Już nie wazne po prostu w zeszycie napisałem sobie m1= 10kg i dlatego mi inaczej wyszło (właściwie nie wiem skąd mi sie to 10 wzięło;d)

Dadorion
22-05-2010, 22:23
Równania trygonometryczne; Może ktoś będzie w stanie mi pomóc (nie było mnie w szkole, więc trochę nie halo)
Wyznacz wartości parametru m, dla których równanie
cos^2 x - (m-2)cosx - 2m=0 ma rozwiązanie
zrobiłem delte i wyszło mi m^2 + 4m +4 i to musi być >/ 0, ta? Co dalej? Po wyliczeniu delty 'm' wyszło mi, ze jest rowna 0, a wiec m1,2=-2 i co dalej? Prosze o pomoc
Kolejne to Wyznacz rozwiazanie rownania tg (x + 45stopni) + 2tg x = pierw z 3 -2 należące do przedzialu od (0, pi przez 2)
45 stopni = pi przez 4

Co do pierwszego przykładu to musisz policzyć delte, a potem przyrównać ją do zera. Jedno rozwiązanie (podwójne) będzie wtedy, kiedy delta jest równa zero. Mi wyszło m=-2

Gray
22-05-2010, 22:47
Co do pierwszego przykładu to musisz policzyć delte, a potem przyrównać ją do zera. Jedno rozwiązanie (podwójne) będzie wtedy, kiedy delta jest równa zero. Mi wyszło m=-2
właśnie to nie takie proste, bo potem jeszcze trzeba uwzględnić że cosx e <-1,1> i tu dopiero zaczynają się schody.

edit
zrobiłem to pierwsze, nawet bez delty.

cos2x - (m-2)cosx - 2m = 0

cos2x = (m-2)cosx + 2m

cos2x = mcosx - 2cosx + 2m

cos2x + 2 cosx = m(cosx + 2)

(cos2x + 2 cosx) / (cosx + 2) = m

m = [ cosx (cosx + 2) ] / (cos x + 2)

cos x + 2 się skraca

m = cosx

m e <-1,1>

spree
23-05-2010, 10:49
Hmm, powyższe rozwiązanie się zgadza. Dziękuję bardzo i ponawiam prośbę o rozwiązanie zadania:
Wyznacz rozwiazanie rownania tg (x + 45stopni) + 2tg x = pierw z 3 -2 należące do przedzialu od (0, pi przez 2)
45 stopni = pi przez 4

matex06
23-05-2010, 12:16
Mam rozprawkę na Polski
Czy andrzej radek może być dla mnie wzorem do naśladowania
Rozprawkę wiem jak napisać itp. tylko argumenty, mam 2.
Cierpliwie zdobywa wiedzę i był w tym wytrwały pomimo swojego pochodzenia
Był wspaniałym przyjacielem
Zastanawiam się nad 3
Czy może być
Że nigdy się nie poddawał i nie dał się zrusyfikować?

Adisky
23-05-2010, 12:50
Mam rozprawkę na Polski
Czy andrzej radek może być dla mnie wzorem do naśladowania
Rozprawkę wiem jak napisać itp. tylko argumenty, mam 2.
Cierpliwie zdobywa wiedzę i był w tym wytrwały pomimo swojego pochodzenia
Był wspaniałym przyjacielem
Zastanawiam się nad 3
Czy może być
Że nigdy się nie poddawał i nie dał się zrusyfikować?

Moim zdaniem może być bo to prawda, nie wyrzekał się swojej tożsamości narodowej pomimo represji ze strony Rosji. Możesz zmienić ten 3 punkt na:
"Pomimo prześladowań ze strony Rosjan nie wyrzekał się swojej tożsamości narodowej - był patriotą".

Apropopo może ty będziesz potrafił mi pomóc - mam zrobić projekt i mam wytyczne. Projekt dotyczy pozytywizmu a ja mam problem z drugim punktem:
"omówienie tendencji w modzie kobiecej i męskiej w czasach pozytywizmu". Potrafiłbyś mi pomóc?

spree
23-05-2010, 12:50
Mhmm, dlaczego nie?
Jak najbardziej może być.
Podziwiasz go za jego wytrwałość w dążeniu do osiągnięcia celów oraz za odwagę, gdy nie chciał by narzucono mu j. rosyjski (cos takiego).
Na przyszłość napisz z jakiej książki czy coś bo to było dawno temu, a ja już tak na pierwszy rzut oka nie kojarzę nazwisk z lektur gimnazjalnych.

Cały czas mam problem z zadaniem 2x up ! Proszę o pomoc ;)

ether
23-05-2010, 13:21
Cześć ! , ostatnio na lekcji chemii miałem o tłuszczach , i babka wspomniała o tym , że z tłuszczy robi się mydło , a ja zapytałem ile mydła da się zrobić z 1 krowy. A pani na to , że jak jej to obliczę to dostanę 6 :P. Więc może mi ktoś to policzyć ? bo palnołem a kompletnie nie wiem jak to policzyc :D , a 6 tutaj sie bardzo przyda =]

Brave Ymy
23-05-2010, 16:28
czym spowodowane jest to, że w sudetach te same piętra roślinne sięgają niżej niż w tatrach?

Rocket Man
23-05-2010, 16:53
Czy flm dokumentalny jest dobrym zrodlem informacji ?
Podajcie 3 argumanety dlaczego tak, prosze ;]

Swireczek666
23-05-2010, 16:59
czym spowodowane jest to, że w sudetach te same piętra roślinne sięgają niżej niż w tatrach?
jest to spowodowane tym, ze sudety sa nizsze niz tatry ;d

Enemy
23-05-2010, 17:38
http://img710.imageshack.us/img710/9733/p20051010551.jpg

3 rzut na podstawie 2 , w przekrojach ,
mile widziane rozwiązanie lubi jakaś metoda...

Rachunkowość
23-05-2010, 17:50
Witam.

Napisałem plan dnia z niemca i się nauczyłem już prawie wszystkiego na pamięć (8 zdań, ale długich...) i teraz bym chciał coś wywalić i na jego miejsce dać coś innego to będzie mniej kucia a nie chce mi to wejść do mojego móżdżka... tylko zapominam.

Chodzi o te zdania. Z tych dwóch chciałbym zrobić jedno i wywalić to, że spotykam się z przyjaciółmi po obiedzie tylko, żeby napisać, że "po obiedzie w wolnym czasie serfuje po internecie i oglądam telewizję"

Ja mam tak "Ich esse zu Mittag und dann treffe mich mit meinem Freunden. Wenn ich die Freizeit habe surfe ich im Internet und sehe vern.

Parafian12
23-05-2010, 18:23
Miałem to na początku roku. Też to wykułem bo nie rozczajam gramatyki i dostałem 2+. Nie polecam tego stylu życia.

PS. jutro klasówka z perfektu

Aureos
23-05-2010, 19:03
Chodzi o te zdania. Z tych dwóch chciałbym zrobić jedno i wywalić to, że spotykam się z przyjaciółmi po obiedzie tylko, żeby napisać, że "po obiedzie w wolnym czasie serfuje po internecie i oglądam telewizję"

Ja mam tak "Ich esse zu Mittag und dann treffe mich mit meinem Freunden. Wenn ich die Freizeit habe surfe ich im Internet und sehe vern.

Nach dem Mittagessen in der Freizeit surfe ich im Internet und sehe fern

Luxik
23-05-2010, 19:23
poniedziałek:
- biznes plan, cv, list motywacyjny

Czy może ktoś to robił na jakąś przedsiębiorczość/podstawy przedsiębiorczości/podstawy biznesu/biznes, czy jak to tam się u Was mądrze nazywa?

Bo jak się domyślacie muszę to zrobić na jutro, gotowca z netu raczej nie dam, bo się koleś skuma, może ktoś ma na kompie jakiś swój i by się ze mną podzielił?: /

(nie)normalna
23-05-2010, 21:30
Mógłby mi ktoś łopatologicznie wyjaśnić poprawne rozwiązania tych zadań? Dopiero zaczynamy te całe zabawne permutacje, wariacje i inne tego typu sprawy, a mi się troszkę pomieszało.

#1: Na ile sposobów można ustawić w szereg pięciu chłopców i dwie dziewczynki tak, aby dziewczynki nie stały obok siebie?

#2: Ile jest możliwych uporządkowań zbioru {1,2,3,...,20} tak, aby żadne parzyste liczby nie stały obok siebie?

Wydają się proste i, jak pewnie się okaże w najbliższej przyszłości, są to najprostsze zadania, z którymi będę mieć do czynienia, jednak proszę o pomoc.
Z góry dzięki

Destination
23-05-2010, 23:16
Rozwiąże to ktoś?

NH3+O2 ---> NO + H2O

(reakcja redoks)

ketrab1992
23-05-2010, 23:26
NH3 + O2 ---> NO + H20

Masz tak:
-III.......... II
N -5e ---> N |*4
0.............. -II
2O +4e--->2 O |*5

(kropki po to bo mi spacje pozjadalo stopnie utlenienia sie pozlewaly)
co daje:

4 NH3 + 5 O2 ---> 4 NO + 6 H20

isecross
24-05-2010, 02:01
#1: Na ile sposobów można ustawić w szereg pięciu chłopców i dwie dziewczynki tak, aby dziewczynki nie stały obok siebie?

Wydaje mi się, że wynik to 7!-6 (ten wykrzyknij to silnia jakby co :P). Argumentacja jest prosta. Ogólnie n elementów da radę ustawić w szeregu na n! sposobów, zaś przypadków w którym dziewczyny będą stały obok siebie będzie tylko 6 (obrazek niżej, czerwone to dziewczyny):

http://i49.tinypic.com/2ql721i.jpg

#2: Ile jest możliwych uporządkowań zbioru {1,2,3,...,20} tak, aby żadne parzyste liczby nie stały obok siebie?

Tutaj nie jestem pewny zważywszy na porę, ale chyba będzie 10!*10!

Gray
24-05-2010, 02:48
Wydaje mi się, że wynik to 7!-6 (ten wykrzyknij to silnia jakby co :P). Argumentacja jest prosta. Ogólnie n elementów da radę ustawić w szeregu na n! sposobów, zaś przypadków w którym dziewczyny będą stały obok siebie będzie tylko 6 (obrazek niżej, czerwone to dziewczyny):

http://i49.tinypic.com/2ql721i.jpg
nie :p

dla każdego z tych układów (gdy 2 dziewczyny są obok siebie) jest wiele możliwych kombinacji, więc od 7! trzeba odjąć znacznie więcej.

dla każdej z tych możliwości z obrazka jest 5! ustawień chłopców x2 ustawienia dziewczyn.

czyli w sumie to będzie 7! - 6(5! x2) = 5040 - 1440 = 3600

wg mnie odpowiedź to 3600.

co do zad. drugiego:

cały ten ciąg 20 liczb to będą naprzemiennie parzysta-nieparzysta (nie da się tak ustawić, żeby jakieś nieparzyste były obok siebie, a parzyste nie).
więc możliwości są 2, albo zaczynamy od parzystej, albo od niepatrzystej.
każdą z tych dwóch możliwości możemy sobie podzielić na 2 ciągi, jeden z liczb parzystych, drugi z nieparzystych.

jeden taki ciąg ma 10! kombinacji, oba złączone mają 10! x 10! .

czyli jeśli zsumujemy obie możliwości (pierwsza parzysta/nieparzysta) wychodzi 10! x 10! x2 = 26336378880000

(nie)normalna
24-05-2010, 16:10
Wielkie dzięki za pomoc. Wydaje mi się, że już rozumiem, o co chodzi.

Brave Ymy
24-05-2010, 16:50
Znajdź przykład współczesnego utworu muzycznego, który ukazuje, ocenia lub komentuje wydarzenia polityczne. Zanalizuj jeden z nich i przedstaw w krótkiej pacy pisemnej.

Z racji tego, że nie słucham zbytnio polskiej muzyki, pomógłby ktoś?

Funciek
24-05-2010, 17:04

http://kurza71.wrzuta.pl/audio/8TIuTsWN07a/nnas_nie_wyniosa_parodia_tatu

http://w746.wrzuta.pl/audio/2YRfHGZMm1T/grupa_operacyjna_-_mordo_ty_moja

darkan
24-05-2010, 19:31

http://w248.wrzuta.pl/audio/3lebnYKQgEt/kukiz_-_wirus_sld to jest dość łatwe w interpretacji myślę

Nub plix
24-05-2010, 20:03
W jaki sposób Polska wykorzystuję fundusze europejskie ?

benek6666
24-05-2010, 20:14
http://dziennik.pl/gospodarka/article601219/Unia_zamiast_rolnikom_daje_na_akordeony.html

Wpisz w google byle co, fundusze unijne albo coś w tym stylu, jeśli nie wiesz

Pietrek
24-05-2010, 22:08
wiecej niz jedno zwierze to...?

serio dostalismy takie z gegry, zastanawiam sie co wpisac :D

Makaveli57
24-05-2010, 22:28
wiecej niz jedno zwierze to...?

serio dostalismy takie z gegry, zastanawiam sie co wpisac :D

Stado, wataha? Jak nie pasuje to poszukaj synonimów do tych słów.

btw.
Krzyżówkę macie do rozwiązania? :D

Pietrek
24-05-2010, 22:34
Stado, wataha? Jak nie pasuje to poszukaj synonimów do tych słów.

btw.
Krzyżówkę macie do rozwiązania? :D

nie krzyzowke, po prostu odpowiedz ;p

a nie stado, chce wpisac cos dla beki :)

moze
- lama
- yyyyyy mleko
- yy kurwa nie wiem :D

Destination
24-05-2010, 23:29
http://www.smog.pl/wideo/18486/wiecej_niz_jedno_zwierze_to/

Puść jej ten film :D

Kaktus92
24-05-2010, 23:43

FnECifsl43w

Poniekąd kontekst polityczny jest i jest na czasie.

Klingos
24-05-2010, 23:46
W jaki sposób Polska wykorzystuję fundusze europejskie ?

Po 1. Polska nie wykorzystuje w pełni funduszy.
Po 2. Nie wiem. Dotacje, modernizacje.
; o

Funciek
25-05-2010, 15:13
Mam takie dwa zadania.

1. Pole czworościanu foremnego jest równe http://matematyka.pl/latexrender/pictures/8cdd195d77ba3a603dd399048752ef02.gif. Oblicz długość krawędzi tego czworościanu.

Obliczyłem to w nienormalny sposób tak:

http://matematyka.pl/latexrender/pictures/a700d61149c57c95b9c5a8c6c02b99ce.png
http://matematyka.pl/latexrender/pictures/7c9b2cf8289798880a88e1c336584bd1.png
http://matematyka.pl/latexrender/pictures/bc691e7dc03998ca9bdd6e708ec246e1.png
http://matematyka.pl/latexrender/pictures/e41151e916eabf2d7a13e09678b85d2f.png

Dobrze wykonałem? ;d

2. Do prostopadłościennego akwarium o krawędziach podstawy równych 30 i 60 cm położono kamień i woda podniosła się 1mm. Oblicz objętość kamienia.

Grimer''
25-05-2010, 15:21
2. Do prostopadłościennego akwarium o krawędziach podstawy równych 30 cm i 60 cm włożono kamień i woda podnosiła się 1mm. Oblicz objętość kamienia.
V1-objetosc wody przed wrzuceniem kamienia. V2-objetosc po wrzuceniu, V3-objetosc kamienia

V1=30*60*h
V2=30*60*(h+0.1)
V3=V2-V1
V3=30*60*(h+0.1)-30*60*h
V3=1800h + 180 - 1800h
V3=180 [cm^3]

@edit
a 1 dobrze ;d

Maxxta
25-05-2010, 15:55
Jestem tak tępy z fizyki, że nawet wzorów przekształcić nie umiem. (Tzn. jakieś tam umiem, ale nie jestem pewien czy dobrze to robie.)

Jeśli ktoś może, to przekształćcie mi parę wzorów i chociaż jeden opisać (Co pokolei się robi).(Te przekształcone są mi potrzebne jako wzór, co i jak się robi pokolei :d) Z góry dziękuje :)

Wzory:

(*-mnożenie, _ kreska ułamkowa)

1. s = ΔV*t _ 2 ------ t=?, ΔV=?

2. Ep = mgh ------ m=?, h=?

3. s = V0t - ΔV*t _ 2 ------ ΔV=?, t=?, V0=? (Znak -)

4. s = V0t + ΔV*t _ 2 ------ ΔV=?, t=?, V0=? (Znak +)

5. Fd = mV&#178; _ r ------ m=?,v=?,r=?

Absherr
25-05-2010, 16:02
#up
Musisz dzielić i mnożyć obustronnie przez odpowiednie wyrazy. Tak żebyś miał po jednej stronie żądaną wartość.

s = ΔV*t _ 2 ------ t=?, ΔV=?

Mnożysz razy 2 i otrzymujesz
2*s= ΔV*t
I teraz dzielisz przez t i masz wzór na ΔV
Lub dzielisz przez ΔV i masz wzór na t.
Analogicznie wszystkie inne.

W ostatnim musisz spierwiastkować, aby wyznaczyć v
Fd = mV&#178; _ r /*r

F*r=mv^2 / :m
(F*r)/m=v^2 / pierwiastkujesz
sqrt[(F*m)/m]=v

Funciek
25-05-2010, 16:02
Jestem tak tępy z fizyki, że nawet wzorów przekształcić nie umiem. (Tzn. jakieś tam umiem, ale nie jestem pewien czy dobrze to robie.)

Jeśli ktoś może, to przekształćcie mi parę wzorów i chociaż jeden opisać (Co pokolei się robi).(Te przekształcone są mi potrzebne jako wzór, co i jak się robi pokolei :d) Z góry dziękuje :)

Wzory:

(*-mnożenie, _ kreska ułamkowa)

1. s = ΔV*t _ 2 ------ t=?, ΔV=?

2. Ep = mgh ------ m=?, h=?

3. s = V0t - ΔV*t _ 2 ------ ΔV=?, t=?, V0=? (Znak -)

4. s = V0t + ΔV*t _ 2 ------ ΔV=?, t=?, V0=? (Znak +)

5. Fd = mV&#178; _ r ------ m=?,v=?,r=?

1.

S = ΔV*t /2 | * t
t * S = ΔV*t /2 * t
T*S = ΔV/2

S = ΔV*t /2 |* ΔV
ΔV * S = ΔV * ΔV*t / 2
ΔV * S = t/2

Zaraz edytnę z resztą ;d

@edit

Drugiego nie wiem.

Po prostu... wyznaczasz co potrzeba ze wzoru. Z matmy wiesz gdzie co idzie i po prostu usuwasz co niepotrzebne mnożąc albo dzialąc itd. ;d

Piteq666
25-05-2010, 16:33
mam na polaka do wykucie na pamięć wiersz(wybieram sam). Pomożecie mi jakiś wybrać? potrzebuje czegoś, co łatwo zapamiętam, nie jakieś brzechwy czy coś, ale z rymami i najlepiej bez jakiś ubertrudnych wyrazów.

Czy wierszem można nazwać Pieśni I 11 Horacego? tzn czy mogę się jej nauczyć ;p

Nie pytaj próżno, bo nikt się nie dowie,
Jaki nam koniec gotują bogowie,
I babilońskich nie pytaj wróżbiarzy.
Lepiej tak przyjąć wszystko, jak się zdarzy.
A czy z rozkazu Jowisza ta zima,
Co teraz wichrem wełny morskie wzdyma,
Będzie ostatnia, czy też nam przysporzy
Lat jeszcze kilka tajny wyrok boży,
Nie troszcz się o to i... klaruj swe wina.
Mknie rok za rokiem, jak jedna godzina.
Więc łap dzień każdy, a nie wierz ni trochę
W złudnej przyszłości obietnice płoche.

błagam o szybką pomoc, mam na jutro to + ciężka kartka z fizy. najlepiej taki do 15 wersów ;x

@down
Mogę prosić o jakiś wiersz, który Ty byś wybrał?

Funciek
25-05-2010, 16:37
mam na polaka do wykucie na pamięć wiersz(wybieram sam). Pomożecie mi jakiś wybrać? potrzebuje czegoś, co łatwo zapamiętam, nie jakieś brzechwy czy coś, ale z rymami i najlepiej bez jakiś ubertrudnych wyrazów.

Czy wierszem można nazwać Pieśni I 11 Horacego? tzn czy mogę się jej nauczyć ;p

błagam o szybką pomoc, mam na jutro to + ciężka kartka z fizy.

Jeśli chcesz coś łatwego to dobre będą wiersze Słowackiego.

http://literat.ug.edu.pl/jswiersz/index.htm

Destination
25-05-2010, 18:11
Treny Kochanowskiego są łatwe do nauki na pamięć- polecam ;)

Klingos
25-05-2010, 18:16
Przyjaźń

Nie szafuj słowem - przyjaźń
bo ono znaczy wiele,
znajomych pełno dokoła,
nieliczni to przyjaciele.

Życie razów nie szczędzi,
kark pochylają cierpienia,
ten co pomoże powstać,
wart miana przyjaciela.

Toczysz swój głaz pod górę,
on spada prawie na szczycie,
trzeba zaczynać od nowa
to syzyfowe życie.

Człowiek naprawdę życzliwy
- nie w chwale i brzęku mamony -
poda swą rękę pomocną
z kawałkiem chleba na dłoni.

Poda swe mocne ramię
i plecy prostować pomoże,
wesprze cię słowem i czynem,
na nim polegać możesz.

Kto szczęście z tobą podzieli
i losu zawiłe koleje,
tak w dobrej jak i złej dobie
na pewno jest przyjacielem.

to wygląda na łatwe.

Vadim
25-05-2010, 18:52
Czesc, moglby mi ktos znalesc albo napisac krotka charakterystyke warstw szlachty w "Panu Tadeuszu" Adama Mickiewicza?
Np. Magnateria - kilka zdan charakterystyki, szlachta zasciankowa - kilka zdan charakterystyki, itd. W googlach tego czego szukam nie znalazlem. Sa jakies charakterystyki zascianki, ale to z dokladnym opisem bohaterow, jak sie ubierali, itp. Z gory dzieki ;)

Blues Man
25-05-2010, 19:47
Korzystając z wykresu funkcji y=1/8x&#178;, naszkicuj wykresy funkcji:
a)y=1/8(x-2)&#178;
b)y=1/8(x+3)&#178;

Nie mam bladego pojęcia jak to zrobić. Jak ktoś mógłby mi pokazać jak te funkcję będą wyglądać?

Bo narazie zrobiłem tak:
1/8(x-2)&#178; =1/8(x&#178; -4x+4)
I teraz postaram się stworzyć wykres 1/8x&#178; , a potem kolejno odejmować od niego 4x i dodać 4, ale wtedy wychodzi mi coś dziwnego.

Mógłby ktoś pomóc?

Tylko tak na prosty rozum dla drugiej gimnazjum (to zadanie z książki 1LO)

KokoDzambo
25-05-2010, 19:56
a)y=1/8(x-2)&#178;
b)y=1/8(x+3)&#178;

Nie mam bladego pojęcia jak to zrobić. Jak ktoś mógłby mi pokazać jak te funkcję będą wyglądać?

Bo narazie zrobiłem tak:
I teraz postaram się stworzyć wykres 1/8x&#178; , a potem kolejno odejmować od niego 4x i dodać 4, ale wtedy wychodzi mi coś dziwnego.

Mógłby ktoś pomóc?

Musisz wyliczyc delte (▲), potem x1 oraz x2 i punkt wierzchołkowy tej paraboli.

▲= b2(kwadrat) - 4ac
x1= -b- (pierwiastek z ▲)/2a
x2= -b+ (pierwiastek z ▲)/2a
x(wierzchołkowe) = -(b/2a)
y(wierzchołkowe)= -(▲/4a)

zaraz Ci to policze i editne
zrobie zdjecie i wsadze tutaj.

masz, zdaje mi sie ze dobrze, jezeli nie to sorry i niech mnie ktos poprawi
a jezeli dobrze to drugie podstaw sobie do 1 ; d
funkcja kwadratowa jest łatwa, same wzory : )
http://img411.imageshack.us/img411/2668/dsc00145vw.jpg (http://img411.imageshack.us/i/dsc00145vw.jpg/)
http://img227.imageshack.us/img227/4051/dsc00146r.jpg (http://img227.imageshack.us/i/dsc00146r.jpg/)
http://img217.imageshack.us/img217/1179/dsc00147w.jpg (http://img217.imageshack.us/i/dsc00147w.jpg/)

Gray
25-05-2010, 20:27
a)y=1/8(x-2)&#178;
b)y=1/8(x+3)&#178;

Bo narazie zrobiłem tak:

Mógłby ktoś pomóc?

to jest jedna ósma razy (x-2)&#178;, czy jeden przez 8(x-2)&#178; ?

edit
aha, skoro 1 lo, to raczej to pierwsze.

po prostu rysujesz funkcję 1/8 x&#178; i przesuwasz pierwszy wykres o 2 w prawo, drugi o 3 w lewo.

Bismak
25-05-2010, 20:42
1 lo, funkcja liniowa ; jutro mam poprawe tego glupiego sprawdzianu a sam nic nie moge ogarnac z tej kartki - moglby ktos machnac kilka przykladow z tej kartki? Zrozumiec dlaczego tak jest zrobione zadanie zrozumiem ale w ogole nie wiem jak sie za to zabrac, co zastosowac dlatego prosilbym zeby ktos zrobil kilka przykladzikow. Dzieki:

221751

Gray
25-05-2010, 20:47
1.

bierzesz pierwsze 2 punkty i robisz układ równań

1 = &#189;a + b
0 = -2&#189;a + b

z tego wyliczasz a i b i masz funkcję.

y = ax + b

podstawiasz współrzędne 3-ciego punktu i sprawdzasz czy się zgadza.

2.

przecięcie z ox: 0 = 2/5 x - 4
przecięcie z oy: y = 0(2/5) - 4 = -4

boki trójkąta to te współrzędne, które wyjdą, tylko że dodatnie, trzeci liczysz z pitagorasa.

3.

"a" prostopadłej to -(1/a) pierwszej funkcji.

więc masz y = -3/2 x - b

podstawiasz współrzędne za x i y i masz b.

wystarczy? :D

Bismak
25-05-2010, 20:59
1.

bierzesz pierwsze 2 punkty i robisz układ równań

1 = &#189;a + b
0 = -2&#189;a + b

z tego wyliczasz a i b i masz funkcję.

y = ax + b

podstawiasz współrzędne 3-ciego punktu i sprawdzasz czy się zgadza.

2.

przecięcie z ox: 0 = 2/5 x - 4
przecięcie z oy: y = 0(2/5) - 4 = -4

boki trójkąta to te współrzędne, które wyjdą, tylko że dodatnie, trzeci liczysz z pitagorasa.

3.

"a" prostopadłej to -(1/a) pierwszej funkcji.

więc masz y = -3/2 x - b

podstawiasz współrzędne za x i y i masz b.

wystarczy? :D
poprosilbym jeszcze o wytlumaczenie zad 4 i 5 b). bo 1 i 2 juz sam ogarnalem :D

#edit
i jeszcze - nie rozumiem w zad 3 skad wziales te liczby, to juz jakos obliczone? Zapodaj jak to od poczatku ma wygladac bo ja głąb w tych sprawach ;d

Gray
25-05-2010, 21:02
4.

dodatnie dla x < 6, więc ma miejsce zerowe w (6,0) i jest malejąca.

równoległa, więc y = -3/4 x + b

0 = -3/4 razy 6 + b
b = 4,5

y = -3/4 x + 4,5

5. w pamięci nie zrobię, sec.

durassek
25-05-2010, 21:03
Oblicz dla jakich argumentów funkcja przyjmuje warotści dodatnie a dla jakich ujemne (podam jeden przyklad bo chce wiedziec w jaki sposob robi sie te zadanie)
y=6x-18

3 gim

expmaniac
25-05-2010, 21:09
Oblicz dla jakich argumentów funkcja przyjmuje warotści dodatnie a dla jakich ujemne (podam jeden przyklad bo chce wiedziec w jaki sposob robi sie te zadanie)
y=6x-18

3 gim

Podstawiasz za x jakies liczby najlepiej jak zrobisz tabelke no to dla argumentu 1 y wynosi(podstawiasz w x 1)6-18=-12

Bazan
25-05-2010, 21:19
y=6x-18

O ile dobrze pamiętam to jeśli przy x jest liczba dodatnia to funkcja jest rosnąca. Dlatego to rozwiązanie będzie dobre.

Bismak
25-05-2010, 21:27
kto by machnal przyklad a z zadania 5? Mi wyszlo x=-22/3 i y=9
221759

i nie rozumiem w ogole zadania 7, wyznacz rownania prostych zawierajacych przekatne kwadratu, wtf wtf

Gray
25-05-2010, 21:34
sorry że tak długo, mam to 5 :p

5 (x+2y) + 2 (3x - 2y) = 10
2 (2x - y) - 3 (3x + 2y) = 6

5x + 10y + 6x - 4y = 10
4x - 2y - 9x - 6y = 6

11x + 6y = 10
-5x - 8y = 6

44x + 24y = 40
-15x - 24y = 18
29x = 58

x = 2
y = -2

alien
25-05-2010, 21:37
i nie rozumiem w ogole zadania 7, wyznacz rownania prostych zawierajacych przekatne kwadratu, wtf wtf
Rysujesz te punkty w ukladzie wspolrzednych, sprawdzasz które pary wierzcholkow tworza przekatne (pewnie A-C oraz B-D, bo zazwyczaj stosuje sie kolejna numeracje). Nastepnie wyznaczasz rownania prostych przechodzacej przez dwa punkty, czyli tak:
Wzór ogolny prostej to
(1) y=ax+b
Wiec musimy obliczyc a i b. Znamy wsplrzedzne:
Punkt A (X1, Y1)
Punkt B (X2, Y2)

Teraz podstawiamy do wzoru (1) zamiast x i y wspolrzedne punktów A i B (X1, Y1, X2, Y2). Utworzony uklad dwóch równań rozwiązujemy, wyznaczając a i b.

y=6x-18
Znajdujesz miejsce zerowe, sprawdzasz czy funkcja jest rosnąca, czy malejąca, rysujesz jej pomocniczy wykres (wazne, zeby zachować miejsce zerowe i monotonicznosc, nie musi byc dokladny) i z niego wyznaczasz - wartosci dodatnie sa ponad osia x, ujemne - ponizej.

Pietrek
26-05-2010, 18:32
potrzebuje maturalnych tablic matematycznych, jedyny plik jaki znalazlem ma blad

Adrino
26-05-2010, 18:40
Potrzebuje waszej pomocy !

Prowadzę jutro lekcję z matmy i potrzebuje potoczne nazwy ułamków i gdzie ich używamy.

np. Połówka - wódka 0.5L

Z góry wielkie dzięki!

#dół
Dzięki, zawsze coś :>

KokoDzambo
26-05-2010, 18:48
Potrzebuje waszej pomocy !

Prowadzę jutro lekcję z matmy i potrzebuje potoczne nazwy ułamków i gdzie ich używamy.

np. Połówka - wódka 0.5L

Z góry wielkie dzięki!

jedyne co mi sie kojarzy to spodnie 3/4
takie na lato
z czasem editne, jak bedzie mi sie cos przypomni wiec badz pewny ze bedzie ego wiecej ;p

@edit
wodka cwiartka :P

YYZ
26-05-2010, 18:49
Witam was wszystkich!
Otóz mam bardzo, bardzo wielką proźbę.

Potrzebuje kogoś kto dobrze zna Niemiecki i będzie w stanie napisać LIST PRYWATNY w którym będzie, cytuje, polecenie :

Twój kolega ze Stanów Zjednoczonych chce przyjechać do Polski. Napisz do niego e-mail, w którym :
*podziękujesz mu za ostatni list zapytasz, dlaczego chce przyjechać do tego kraju.
*zasugerujesz miejsce, które powinien zwiedzić i napiszesz dlaczego powinien je zwiedzić
*zaproponujesz wspólna wyprawę rowerową i podasz przykładową trasę
*zaoferujesz swoją pomoc w załatwieniu noclegu i napiszesz, że w następnym e-mailu wyślesz mu zdjęcia o, które prosił.

Naprawde jest mi to potrzebne bo dzięki temu możliwe, że zdam na 2, błagam was TORGOWI RYCERZE.

kontakt pw
YYZ

Gray
26-05-2010, 18:49
potrzebuje maturalnych tablic matematycznych, jedyny plik jaki znalazlem ma blad

http://www.cke.edu.pl/images/stories/09_MATURA_proba_mat/tablice.pdf

Aureos
26-05-2010, 19:27
Twój kolega ze Stanów Zjednoczonych chce przyjechać do Polski. Napisz do niego e-mail, w którym :
*podziękujesz mu za ostatni list zapytasz, dlaczego chce przyjechać do tego kraju.
*zasugerujesz miejsce, które powinien zwiedzić i napiszesz dlaczego powinien je zwiedzić
*zaproponujesz wspólna wyprawę rowerową i podasz przykładową trasę
*zaoferujesz swoją pomoc w załatwieniu noclegu i napiszesz, że w następnym e-mailu wyślesz mu zdjęcia o, które prosił.

Hallo Hans

Ich danke Dir fur deinen letzten Brief. Ich meine, dass du gut entschieden hast. Kannst Du mir sagen, warum du genau nach Polen kommen mochtest? Du wirst dich hier wirklich gut fuhlen. Wenn Du nach Krakow kommen willst, solltest du besonders Wawel besichtigen. Dieses Burg ist wirklich faszinierend. Naturlich ruf mich an, wir werden zusammen Rad fahren, z.B. durch Natura Park[:>]. Wenn du keine Ubernachtung finden kannst, kann ich Dir helfen.

Dein Freund
Marian

PS: Im nachsten e-mail werde ich dir Photos schicken, um die du gebeten hast

Rookmaster16
26-05-2010, 19:39
Siemanko ziomale mam do was prośbę o pomoc w zadaniach do sql:

1. Zadanie z niemieckiego: napisać zaproszenie na urodziny(takie zwyczajne, możecie podstawić jakieś imiona i miejsca oraz godziny, ja se pozmienieam) jestem słaby z niemieckiego a przez translatory wyjdzie trochę niedokładnie napisane.

2. Zadanie z angielskiego:
przetłumaczyć;
-Mój brat jest spokojny i bardzo przyjazny
-Nie lubię leniwych ludzi
-W weekend on często spędza czas, grając w gry komputerowe
-Co robisz dziś wieczorem?
-Zwykle noszę spodnie ale dziś mam na sobie spódnicę
-Czy masz ochotę pójść jutro na surfing? (użyj FANCY)
-Zdobyłem gola, ale nie wygraliśmy meczu
-Czy Ian Thorpe brał udział w igrzyskach olimpijskich w 2004r? (użyj COMPETE)
-Co robiliście, kiedy on przyjechał?
-Zaczęło padać, gdy graliśmy w tenisa

Z góry dzięki za pomoc ;)

Aureos
26-05-2010, 19:50
1. Zadanie z niemieckiego: napisać zaproszenie na urodziny(takie zwyczajne, możecie podstawić jakieś imiona i miejsca oraz godziny, ja se pozmienieam) jestem słaby z niemieckiego a przez translatory wyjdzie trochę niedokładnie napisane.

Hallo Hans
Ich mochte Dich zu meinem Geburtstag einladen. Die Party wird morgen um 8:00 beginnen. Ich organisiere sie zu Hause. Du kannst anziehen, wie Du willst.

Ich hoffe, dass ich Dich sehen werde :)
Dein XYZ

Wyso52
26-05-2010, 19:56
Ja też mam problem z niemcem.
Przetłumaczy mi ktoś te zdania ?

Wstaje rano o godzinie 7.
Myję się , jem śniadanie i o 7.40 wychodzę do szkoły.
Gdy wracam ze szkoły relaksuję się , słucham muzyki.
O godzinie 15 jem obiad.
Wieczorem gram na komputerze lub oglądam telewizję.
Czasami wychodzę pograć w piłkę , lub pojeździć na rowerze.
Około godziny 20 uczę się , i odrabiam lekcję.
Jem kolację o godzinie 21
Późnym wieczorem idę spać.

Oczywiście , nie są to osobne zdania tylko spójny tekst , który ma opowiadać o planie mojego dnia.

Z góry dziękuję , wiem ,że to jest prosty materiał , ale gdy napisałem zdania sam miałem mnóstwo błędów , poza tym nie do końca potrafię odmieniać czasowniki

matex06
26-05-2010, 20:02
Mam jutro prace klasową z Syzyfowych Prac
mógłby ktoś podawać jakieś tematy prac (głównie rozprawki)
jestem w 2 gim, czytałem już sporo prac, ale ktoś pewnie pisał i może jakieś inne tematy się pojawiły których nie znam...

Wyso52
26-05-2010, 20:06
Mam jutro prace klasową z Syzyfowych Prac
mógłby ktoś podawać jakieś tematy prac (głównie rozprawki)
jestem w 2 gim, czytałem już sporo prac, ale ktoś pewnie pisał i może jakieś inne tematy się pojawiły których nie znam...

Nie wiem jak u Ciebie , ale jeżeli będziesz miał opisać wybraną postać to opisz Andrzeja Radka , według mnie z niego wyciągniesz najwięcej informacji.

Uczyłem się z tej strony hxxp://syzyfowe-prace.klp.pl/
http zamiast hxxp.

Aureos
26-05-2010, 20:09
Wstaje rano o godzinie 7.
Myję się , jem śniadanie i o 7.40 wychodzę do szkoły.
Gdy wracam ze szkoły relaksuję się , słucham muzyki.
O godzinie 15 jem obiad.
Wieczorem gram na komputerze lub oglądam telewizję.
Czasami wychodzę pograć w piłkę , lub pojeździć na rowerze.
Około godziny 20 uczę się , i odrabiam lekcję.
Jem kolację o godzinie 21
Późnym wieczorem idę spać.

Widzę że sporo osób "nagle" problemy z niemieckim ma :D Piszę bez umlautów, moga tez byc bledy ale wiadomo, rożnie to bywa, nie jestem niemcem ;P

Ich stehe morgens um 7 Uhr auf. Ich wasche mich, fruhstucke und um 7:40 gehe ich in die Schule. Wenn ich aus der Schule zuruckkomme, entspanne ich mich und hore Musik. Um 15 Uhr esse ich zu Mittag. Am Abend spiele ich am Computer und sehe fern. Manchmal gehe ich Fussball spielen oder Rad fahren. Etwa 20 Uhr lerne ich und mache die Hausaufgabe. Ich esse das Abendbrot um 21 Uhr. Am spaten Abend gehe ich schlafen und ich masturbiere[:>]

pzdr

Makaveli57
26-05-2010, 20:19
przetłumaczyć;
-Mój brat jest spokojny i bardzo przyjazny My brother is quiet and very friendly
-Nie lubię leniwych ludzi I don't like lazy people
-W weekend on często spędza czas, grając w gry komputerowe At the weekend he often spends a lot of time playing computer games
-Co robisz dziś wieczorem? Tu możesz "rozegrać to na 3 sposoby". Jeśli chcesz zapytać o to co zamierza robić wieczorem to :What are you going to do at the evening; jeśli chcesz zapytać "o coś co ma w planach i wie, że to zrobi to: what are you doing at the evening; albo po prostu: what will you do at the evening
-Zwykle noszę spodnie ale dziś mam na sobie spódnicę I usually wear trousers, but today I'm wearing a skirt
-Czy masz ochotę pójść jutro na surfing? (użyj FANCY)*
-Zdobyłem gola, ale nie wygraliśmy meczu I scored a goal, but We didn't win the game
-Czy Ian Thorpe brał udział w igrzyskach olimpijskich w 2004r? (użyj COMPETE)*
-Co robiliście, kiedy on przyjechał? What were you doing when he arrived?
-Zaczęło padać, gdy graliśmy w tenisa It started raining when we were playing tennis

*Podaj po jednym przykładzie (żebym wiedział o co dokładnie chodzi; może być z książki/zeszytu) to Ci przetłumaczę.
EDIT: AAAAAAAAAAAAA, chodziło o czasowniki.... Myślałem, że o jakieś formy gramatyczne :D, ale ok, alien już to zrobił...

Wyso52
26-05-2010, 20:20
A zamiast tego masturbiere to co wpisać , serio teraz pytam bo miało być 8 zdań :D

Aureos
26-05-2010, 20:31
zakoncz po schlafen :p

w ogole to warto podac od razu limít slow

alien
26-05-2010, 20:36
przetłumaczyć;
-Mój brat jest spokojny i bardzo przyjazny My brother is calm and very friendly.
-Nie lubię leniwych ludzi I don't like lazy people.
-W weekend on często spędza czas, grając w gry komputerowe He often spends time playing computer games, during the weekend.
-Co robisz dziś wieczorem? What are you doing this evening?
-Zwykle noszę spodnie ale dziś mam na sobie spódnicę Usually I wear trousers, but today I'm wearing a skirt.
-Czy masz ochotę pójść jutro na surfing? (użyj FANCY) Do you fancy going surfing tomorrow?
-Zdobyłem gola, ale nie wygraliśmy meczu I've scored, but we haven't won the match.
-Czy Ian Thorpe brał udział w igrzyskach olimpijskich w 2004r? (użyj COMPETE) Did Ian Thorpe compete in the Olympic Games in 2004?
-Co robiliście, kiedy on przyjechał? What were you doing, when he arrived?
-Zaczęło padać, gdy graliśmy w tenisa It started raining, when we were playing tennis.

lynn
26-05-2010, 20:49
Siemanko ziomale mam do was prośbę o pomoc w zadaniach do sql:

przetłumaczyć;
-Mój brat jest spokojny i bardzo przyjazny
-Nie lubię leniwych ludzi
-W weekend on często spędza czas, grając w gry komputerowe
-Co robisz dziś wieczorem?
-Zwykle noszę spodnie ale dziś mam na sobie spódnicę
-Czy masz ochotę pójść jutro na surfing? (użyj FANCY)
-Zdobyłem gola, ale nie wygraliśmy meczu
-Czy Ian Thorpe brał udział w igrzyskach olimpijskich w 2004r? (użyj COMPETE)
-Co robiliście, kiedy on przyjechał?
-Zaczęło padać, gdy graliśmy w tenisa

1. nie uma
2.
My brother is calm and very friendly.
I dislike lazy people.
He often spends his his time by playing computer games at weekends.
I usually wear trousers but I today I'm wearing a skirt.
Do you fancy going surfing tomorrow ?
Did Ian Thorpe compete in Olympic Games in 2004 ?
What were you doing, when he arrived/came ?
It started to rain, when we were playing tennis.

Tera moje pytanie:
wie ktoś jaki rodzajnik daje się przed świętami ? np.
on/in Saint Valentine's Day
on/in Christmas Eve

i czy jak zwracam się do nieznajomej osoby (chodzi z szacunkiem, tak samo w polskim, proszę pani, pani jest etc. czy pani może) to mówimy :
You are clever, ma'am (madam). Madam(ma'am) is very clever. You are very clever.
Can you please pass me this, ma'am ? Can you please bring me this ? Can madam bring me this, please?

Makaveli57
26-05-2010, 21:04
1. nie uma
2.
My brother is calm and very friendly.
I dislike lazy people.
He often spends his his time by playing computer games at weekends.
I usually wear trousers but I today I'm wearing a skirt.
Do you fancy going surfing tomorrow ?
I scored a goal, but we didn't win the match.
Did Ian Thorpe compete in Olympic Games in 2004 ?
What were you doing, when he arrived/came ?
It started to rain, when we were playing tennis.

Większość źle przetłumaczyłeś...

Tera moje pytanie:
on/in Christmas Eve

Zależy czy masz na myśli dzień czy święto tzn. mówisz on christmas eve, ale at christastime (jeśli się mylę to niech ktoś poprawi)
i czy jak zwracam się do nieznajomej osoby (chodzi z szacunkiem, tak samo w polskim, proszę pani, pani jest etc. czy pani może) to mówimy :
You are clever, ma'am (madam). Madam(ma'am) is very clever. You are very clever.
Can you please pass me this, ma'am ? Can you please bring me this ? Can madam bring me this, please?
Nie ma tam zwrotu takiego jak w j. polskim tj. Jeśli po polsku mówisz "Mogłaby Pani pokazać mi tamtą książkę?" po prosu mówisz "Can you show me that book?"

Patrz cytat...

alien
26-05-2010, 21:08
Na pewno madam/sir nie pelni funkcji podmiotu. Piszesz normalnie np. You are very clever, ma'am. Cala grzecznosc laduje po przecinku, na koncu zdania ;)

Tera moje pytanie:
on/in Christmas Eve
Przed dniami dajemy zawsze on.

Shooterq
26-05-2010, 21:54
http://i47.tinypic.com/287q97b.jpg

Da ktoś radę to wytłumaczyć w temacie albo na gg?

Gray
26-05-2010, 22:15
http://img88.imageshack.us/img88/1184/matc.png

Z talesa:

x/a = 16/8

x/a = 2

x = 2a

Czyli dłuższy bok tego trójkąta to 3a = 16 -> a = 16/3

Pole kwadratu = a&#178; = 256/9 = 28 i 4/9

Jeśli jesteś w lo, to musisz jeszcze dopisać założenia.

extra_tibijczyk
26-05-2010, 22:21
Czesc, potrzebuje pilnej pomocy z zadaniem z fizyki:

Neutron ma energie kinetyczna rowna energii kinetyzcnej czasteczki gazu jednoatomowego w temperaturze pokojowej 20 C.Oblicz dl fali zwiazanej z neutronem.Masa neutronu wynosi 1,67*10^-27kg.

Bardzo prosze kogos o rozwiazanie go dzisiaj, najlepiej opatrzonego komentarzem, bo chcialbym zrozumiec jak liczyc tego typu zadania.
Z gory dziekuje.

Aureos
26-05-2010, 22:32
Czesc, potrzebuje pilnej pomocy z zadaniem z fizyki:

Neutron ma energie kinetyczna rowna energii kinetyzcnej czasteczki gazu jednoatomowego w temperaturze pokojowej 20 C.Oblicz dl fali zwiazanej z neutronem.Masa neutronu wynosi 1,67*10^-27kg.

Bardzo prosze kogos o rozwiazanie go dzisiaj,lidziekuje.

przyrownujesz wzory na Ek: mv2/2 = 3/2 kT, z tego obliczasz V, potem obliczasz lambde ze wzoru A=h / mV

Destination
26-05-2010, 22:50
Witam ponownie :)

Potrzebuje pomocy z funkcji trygonometrycznych, bo nie było mnie na żadnej lekcji, a zadanie wygląda tak:

Korzystając z danych w trójkącie na rysunku poniżej oblicz wysokość h z dokladnością do 0,1 cm:

http://i49.tinypic.com/21mrq8j.png

Wysokość h nie zaznaczona, ale chyba wiadomo o co chodzi.

Xezin
26-05-2010, 22:57
sinus32=h/6
h=6cm*sin32=3,179514

h=3,18 cm

szewczenko1989
26-05-2010, 23:04
Witam ponownie :)

Potrzebuje pomocy z funkcji trygonometrycznych, bo nie było mnie na żadnej lekcji, a zadanie wygląda tak:

Korzystając z danych w trójkącie na rysunku poniżej oblicz wysokość h z dokladnością do 0,1 cm:

http://i49.tinypic.com/21mrq8j.png

Wysokość h nie zaznaczona, ale chyba wiadomo o co chodzi.

sin a oznacza sinus alfa
c - oznacza wysokość
* to stopnie

sin a = a/c
sin a = 32* = 0.5299

c = 6 * 0.5299 = 3.1794 ~~ 3.18 [cm]

Odp. Wysokosc wynosi 3.18 [cm].

Edit:
Lekkie spoznienie :/

Kashok
27-05-2010, 16:50
Mam z informatyki zadanie które przesadzi moja ocene koncowa, a ja zupelnie nie ogarniam c++, wiec chcialbym was prosic o pomoc, podanie jakiegos zarysu takiego programu:

Sa 4 litery A B C D, kazdej z nich jest przyporzadkowana cyfra. A=5, B=1, C=2, D=9.

Po wpisaniu np AB program ma sumowac funkcje od A i B i podawac wynik, czyli w tym wypadku 6. gdy bedzie np A2BD to ma byc 2*A + B + D

duzo osob sie na tym zna na torgu D:

szewczenko1989
27-05-2010, 21:51
Mam z informatyki zadanie które przesadzi moja ocene koncowa, a ja zupelnie nie ogarniam c++, wiec chcialbym was prosic o pomoc, podanie jakiegos zarysu takiego programu:

Sa 4 litery A B C D, kazdej z nich jest przyporzadkowana cyfra. A=5, B=1, C=2, D=9.

Po wpisaniu np AB program ma sumowac funkcje od A i B i podawac wynik, czyli w tym wypadku 6. gdy bedzie np 2ABD to ma byc 2*A + B + D

duzo osob sie na tym zna na torgu D:

Program oblicza tylko "po symbolach", tzn. AB, BDD, ABD etc...
Dalej już sobie sam poradź :) Jutro kolokwia, nie mam zbytnio czasu :/
Pozdro

#include <iostream>
#include <string>

using namespace std;

int main()
{
unsigned int suma=0;
unsigned int i;

string a,liczba;
cout << "Podaj symbole liczb:" << endl;
cin >> liczba;

for (int licznik=0;licznik<liczba.length();licznik++){
a=liczba.substr(licznik,1);

if (a=="A") {i=5; }
if (a=="B") {i=1; }
if (a=="C") {i=2; }
if (a=="D") {i=9; }

suma=suma+i;

}
cout << suma << endl;

cout <<endl<<"Nacisnij ENTER aby zakonczyc program " << endl;
getchar();

return 0;
}

Absherr
28-05-2010, 13:14
Pewnie nie jest to rozwiązanie zbyt ładne, ale działa ;d Tzn. działa, dopóki nie podasz na wejściu czegoś w rodzaju 23A65B99C101D.

#include <iostream>
#include <string>

#include <ctype.h>

using namespace std;

int main()
{
unsigned int suma=0;
unsigned int i;

bool uzyty=false;
char a;
int mnoznik=1;
string liczba;
cout << "Podaj symbole liczb:" << endl;
cin >> liczba;

for (int licznik=0;licznik<liczba.length();licznik++)
{
a=(char)liczba[licznik];

if(!isalpha(a))
{
mnoznik=(int)a;
mnoznik-=48;
uzyty=false;
}
else
{
if (a=='A')
{
i=5;
}
else if (a=='B')
{
i=1;
}
else if (a=='C')
{
i=2;
}
else if (a=='D')
{
i=9;
}

if(uzyty==false)
{
i*=mnoznik;
uzyty=true;
mnoznik=1;
}
}

if(uzyty==true)
{
suma=suma+i;
}
}
cout << suma << endl;

system("pause");

return 0;
}

szewczenko1989
28-05-2010, 21:14
@up
Zamiast !isalpha() mozna bylo uzyc isdigit(), bylo by prosciej :)

lynn
28-05-2010, 21:26
http://img265.imageshack.us/img265/6060/newbitmapimagemk.jpg

wie ktoś jak to rozwiązać ? bo ja się 1h głowiłem i nie wiem ... chodzi o to co ma być w znaku zapytania, nie znam odpowiedzi ...
pozdrawiam

@down
nie, takiej odpowiedzi nie było, żadnej okrągłej liczby :) były chyba odpowiedzi 19,21,26 i coś jeszcze, ale nie sugerujcie się nimi bo mogę się mylić :D

@down
ok, dzięki ;) taa, głupie zadanie, jeszcze pomyślę chwile :D

@down
idiota ze mnie ... pomyliło mi się po prostu na teście, że P to 15 liczba w alfabecie ;d i to wszystko zepsuło mi obliczenia ...
to po prostu się dodaje 3
4 (+3) 7 (+3) 10 (+3) 13 (+3) 16 (+3) 19
...
no, ale dzięki :) jednak to takie głupie nie jest ;d

Manerox
28-05-2010, 21:45
@up
chyba liczba 19
legenda ;D
-d- czwarta liczba w alfabecie
d + 3 = 7 czyli 4+3 =7
-j- dziesiąta liczba w alfabecie
7+3 =10
potem liczba 13 czyli 10+3 = 13
potem litera P szesnasta w alfabecie (bez polskich znaków alfabet)
13+3=16
i na koniec 16+3=19
trochę chaotycznie napisane ale chyba się połapiesz ;D
JAK BY COŚ TO NIE WIEM NA 100% zawsze może być inna teoria na tą wpadłem od razu gdy zobaczyłem to coś ;D

WujekSamoZlo
29-05-2010, 13:28
Metalowy prostopadloscian zawieszony na silomierzu ma ciezar 9N. Po zanurzeniu go w wodzie silomierz wskazuje sile 6N. Oblicz gestosc substancji, z ktorej wykonano prostopadloscian.

Q=9N
Fwypadkowa=6N
Fwyporu=3N

Fw=v*(ro)*g
3N=v*1g/cm3*10m/s&#178;
v=3N/10000N : m
v=0,0003m3

m=v*ro

Q=m*g
Q=v*ro*g
9N=0,0003m3*ro*10m/s&#178;
ro=9N/0,0003m3 : 10m/s&#178;
ro=30000N/m3 : 10 m/s&#178;
ro= 3000 kg/m3

Dobrze ?

I drugie

Dwie kule o takich samych promieniach: drewniana A i stalowa B zachowuja sie tak jak na rysunku ( obydwie zanurzone w wodzie, kula A plywa po powierzchni, kula B tonie) Na ktora kule dziala wieksza sila wyporu?

Wiem, ze wieksza sila wyporu dziala na kule stalowa, ale jakos nie potrafie tego tak ladnie wytlumaczyc. Moglby ktos napisac mi do tego odpowiedz z wyjasnieniem ?

Grimer''
29-05-2010, 13:33
Dwie kule o takich samych promieniach: drewniana A i stalowa B zachowuja sie tak jak na rysunku ( obydwie zanurzone w wodzie, kula A plywa po powierzchni, kula B tonie) Na ktora kule dziala wieksza sila wyporu?

Wiem, ze wieksza sila wyporu dziala na kule stalowa, ale jakos nie potrafie tego tak ladnie wytlumaczyc. Moglby ktos napisac mi do tego odpowiedz z wyjasnieniem ?

Sila wyporu:
F=p*V*g, p - gestosc cieczy, V-objetosc, g-przyspieszenie grawitacyjne.
F=p*4/3*pi*r^3*g
Skoro promienie sa rowne to sila wyporu w obu przypadkach jest jednakowa. Kulka metalowa tonie poniewaz ma wieksza gestosc niz
drewniana przez co jej ciezar jest wiekszy.

Glok
29-05-2010, 13:39
Pomocy znowu zadanie z matematyki dla mnie niezrozumiałe, pomóżcie rozwiązać:

Oblicz:
a) pole trójkąta prostokątnego o przyprostokątnej 24cm i prostokątnej 26cm
b) promień i pole koła opisanego na tym trójkącie
c) promień i pole koła wpisanego w ten trójkąt

Blues Man
29-05-2010, 14:15

Oblicz:

a)
Przyprostokątna a=24cm
Przeciwprostokątna c=26cm
b&#178;+a&#178;=c&#178;
b&#178;+576=676
b&#178;=676-576
b&#178;=100
b=10

P=1/2 ab
P=1/2 x10x24
P=120cm&#178;

b)
r1=1/2 a
r1=12cm

Pk=πr&#178;
P=144π

_Freq_
29-05-2010, 14:35
Mam problem z tą nierównością:

|x-5| < x+5

Mogłby ktos wytlumaczyc krok po kroku?

alien
29-05-2010, 14:56
Mam problem z tą nierównością:

|x-5| < x+5

Mogłby ktos wytlumaczyc krok po kroku?

Korzystając z definicji wartości bezwzględnej:
Jeżeli to co pod wartością bezwzgledna jest większe lub równe zeru, opuszczamy wartość nie zmieniając znaku. Jeżeli mniejsze od zera opuszczamy i zmieniamy znak na przeciwny.

|x-5|<x+5 = x-5<x+5 dla x-5≥0 i |x-5|<x+5 = -(x-5)<x+5 dla x-5<0
Dalej normalnie rozwiazujemy.
x-5<x+5 dla x≥5
-5<5 dla x≥5 tzn., że nierównośc jest nieoznaczona i ma nieskończenie wiele rozwiązań w przedizale <5,∞)

-(x-5)<x+5 dla x-5<0
-x+5<x+5 dla x<5
0<2x dla x<5
x>0 dla x<5

Rozwiązaniem nierównosci w przedziale (-∞,5) jest nierówność x>0, natomiast dla przedzialu <5,∞) nierównośc jest nieoznaczona. Z tego bierzemy czesc wspolna i zostaje nam x>0 .

expmaniac
29-05-2010, 15:04
Yo kilka lekcji temu pani od Niemieckiego podała nam czasowniki do nauki na pamięc tylko że ja(debil) nie zwróciłem na to uwagi i przepisałem to tak o, niestarannie i teraz mam problem bo nie wiem czy wszystko jest dobrze, proszę o jakas stronkę lub kogoś kto sie na tym zna żeby mi to poprawił

stattfinden odbywać sie h.stattgenfunden
organisieren organizowac h.organisiert
erreichen osiągac h.erreicht
verlieren przegrac/stracic h.verlonen
fahren jechac s.gefahren
besuchen odwiedzac h.besucht
bleiben zostac s.geblieben
sehen widziec h.gesehen
lernen uczyc sie h.gelernut
sprechen mówic h.gesprahen
haben miec h.gehabt
entfuhren uprawiac h.entfuhrt
rosen uderzac s.ggeworst
einsturzen zawalic sie s.eingesturt
streben umierac s.gehstraben
feirn swietowac h.gefaiert
singen spiewac h.gesungen
trefen wystepowac s.getrefen
uberschwemmen zalac h.uberschammt
werden stawac sie s.gewerden
gewinnen wygrac h.gewonnen

No i zdania do przetłumaczenia na niemiecki
Arabische Terroristen haben zwei Flugzeuge entfuhrt
Die Zwillingstrurme sind nach schweren Explosionen eingesturzt
Die FuBball -WM2002 hat in Sud-Korea und Japan stattgefunden
Deutschland hat gegen Brasilien verloren
Michael Schumacher ist Formel 1 Weltmeister geworden
Konigin Elisabeth II hat ihr 50.Thronojubilaum gefeiert
Viele Sanger haben fur die Queen gesungen
Die Elbe hat viele Stadte uberschwemmt
Die Klasse 2A ist nach Hidescheim gefahren

_Freq_
29-05-2010, 15:09
Alien, dzieki za pomoc, tera coś z hard, kompletnie mnie przybilo, nie wiem jak sie za to wziaść

|3-x| < bądz równe x-|2x-6|
x|1-x| < bądz równe x + x kwadrat

alien
29-05-2010, 15:23
Alien, dzieki za pomoc, tera coś z hard, kompletnie mnie przybilo, nie wiem jak sie za to wziaść

|3-x| < bądz równe x-|2x-6|
x|1-x| < bądz równe x + x kwadrat
najpierw przeksztalcamy do prostszej postaci:
|3-x|≤x-|2x-6|
-|x-3|≤x-2|x-3|
0≤x-3|x-3|

teraz zakladamy wartosc bezwzgledna wieksza od 0
0≤x-3(x-3) dla x-3≥0
0≤-2x+9 dla x≥3
x≤9/2 dla x≥3

teraz mniejsza od zero
0≤x+3(x-3) dla x-3<0
0≤4x-9 dla x<3
x≥9/4 dla x<3

teraz czesc wspolna:
przedzial <9/4; 9/2> i to jest rozwiazanie.

Nastepnego nie zdaze Ci teraz rozwiazac, ale robi sie analogicznie. Sprawdzasz dla jakiego przezialu wartosc bezwzgledna jest mniejsza/wieksza od zera i rozwiazujesz w przedzialach, po czym wybierasz czesc wspolna.

Aureos
29-05-2010, 16:17
Yo kilka lekcji temu pani od Niemieckiego podała nam czasowniki do nauki na pamięc tylko że ja(debil) nie zwróciłem na to uwagi i przepisałem to tak o, niestarannie i teraz mam problem bo nie wiem czy wszystko jest dobrze, proszę o jakas stronkę lub kogoś kto sie na tym zna żeby mi to poprawił

stattfinden odbywać sie h.stattgenfunden
verlieren przegrac/stracic h.verlonen
fahren jechac s.gefahren
bleiben zostac s.geblieben
sehen widziec h.gesehen
lernen uczyc sie h.gelernut
sprechen mówic h.gesprahen
haben miec h.gehabt
rosen uderzac s.ggeworst
einsturzen zawalic sie s.eingesturt
streben umierac s.gehstraben
feirn swietowac h.gefaiert
trefen wystepowac s.getrefen
uberschwemmen zalac h.uberschammt
werden stawac sie s.gewerden

stattfinden odbywać sie h.stattgefunden
verlieren przegrac/stracic h.verloren
fahren jechac s.gefahren
bleiben zostac s./h. geblieben
sehen widziec h.gesehen
lernen uczyc sie h.gelernt
sprechen mówic h.gesprochen
haben miec h.gehabt
rosen uderzac s.ggeworst [????]
einsturzen zawalic sie s.eingesturzt
sterben umierac s.gestorben
feiern swietowac h.gefeiert
auftreten wystepowac s.aufgetreten
uberschwemmen zalac h.uberschwemmt
werden stawac sie s.geworden

Poprawione. Tam gdzie były błędy pogrubiłem, tam gdzie jest [???] to nie zrozumiałem wgl ;P Co do tych zdań to one już są przetłumaczone na niemiecki przeciez

Kaju
29-05-2010, 16:52
Poszukuje kogoś biegłego w excel. Mam do wykonania proste zadanie właśnie z exela a troszeczkę już zapomniałem, co i jak a na dodatek zachorowałem i całkowicie nie mam głowy do tego.
Oto ćwiczenie:
http://www.speedyshare.com/files/22683940/filtrowanie4.xls

Gray
29-05-2010, 17:15

Oblicz:

a)
Przyprostokątna a=24cm
Przeciwprostokątna c=26cm
b&#178;+a&#178;=c&#178;
b&#178;+576=676
b&#178;=676-576
b&#178;=100
b=10

P=1/2 ab
P=1/2 x10x24
P=120cm&#178;

b)
r1=1/2 a
r1=12cm

Pk=πr&#178;
P=144π
b jest źle, promień to połowa przeciwprostokątnej, a nie przyprostokątnej ;p

r = 13 cm
P = 169 pi

c) r = 2P / a+b+c
r = 4
Pole koła = 16 pi

Aureos
29-05-2010, 20:39
ok, to mogles od razu mowic [pw];P
1. Araby przejęły 2 samoloty
2. -coś- się zawaliło po ciezkich wybuchach [nie wiem co to ten zwillingsturme]
3. Mundial 2002 miał miejsce w Korei i Japonii
3. Niemcy przegraly z brazylia
4. Schumacher zostal mistrzem swiata w f1
5. Krolowa elzbieta II swietowala 50 rocznice koronacji
6. Wiele śpiewakow spiewalo dla krolowej
7. Łaba zalała duzo miast
8. Klasa 2A pojechała do Hidescheimu

Cheaster
30-05-2010, 11:38
Mam mały problem "wesele w atomicach nasuwa nam spostrzezenie ze.. " no mi nic nie nasuwa i mam problem wie ktoś jak można to dokończyć

alien
30-05-2010, 13:23
Mam mały problem "wesele w atomicach nasuwa nam spostrzezenie ze.. " no mi nic nie nasuwa i mam problem wie ktoś jak można to dokończyć

...ze Polska w czasach Wyspiańskiego borykała się z takimi problemami jak: przedkladanie korzysci prywatnych nad narodowe, marazm i obojetnosc wobec sytuacji spoleczno-politycznej, brak woli zmian, kryzys wartości patriotycznych.

KokoDzambo
30-05-2010, 14:10
Zadania dla gimbazy, brat potrzebuje a ja sam jestem noga : d

1.
Oblicz pole powierzchni całkowitej oraz objetosc szescianu o krawedzi 11dm.

2.
Jedna krawedz graniastoslupa prawidlowego trojkatnego wynosi 7cm a druga 10cm, oblicz Pole powierchni bocznej oraz objetosc

3.
Oblicz pole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa.
http://img576.imageshack.us/img576/2822/gran.jpg (http://img576.imageshack.us/i/gran.jpg/)

I WYTLUMACZCIE MI TO JAK ZROBILISCIE PROSZE
BRAT MA Z TEGO SRPAWDZIAN JUTRO
WZORY ZNA

Simoneq
30-05-2010, 14:38
Zadania dla gimbazy, brat potrzebuje a ja sam jestem noga : d

1.
Oblicz pole powierzchni całkowitej oraz objetosc szescianu o krawedzi 11dm.

2.
Jedna krawedz graniastoslupa prawidlowego trojkatnego wynosi 7cm a druga 10cm, oblicz Pole powierchni bocznej oraz objetosc

3.
Oblicz pole powierzchni całkowitej tego graniastosłupa.
http://img576.imageshack.us/img576/2822/gran.jpg (http://img576.imageshack.us/i/gran.jpg/)

I WYTLUMACZCIE MI TO JAK ZROBILISCIE PROSZE
BRAT MA Z TEGO SRPAWDZIAN JUTRO
WZORY ZNA

1.
V=a^3
V=11^3
V=1131 dm^3

Pc=6a^2
Pc=6*121
Pc=726 dm^2

2. Tutaj sprawdź czy dobrze zapisałeś, bo nie wiemy która krawędź to krawędź podstawy, a która krawędź boczna. W każdym bądź razie potem liczysz ze wzorów.

V=Pp*H
Pp=(a&#178;√3)/4

3.
V=Pp*H
H=4
Pp=&#189;*9*12
Pp=54
V=54*4
V=216

Pc=2*Pp+Pb
Pp=54
Pb=4*12+9*4+15*4
Pb=144
Pc=108+144
Pc=252

KokoDzambo
30-05-2010, 14:55
1.
V=a^3
V=11^3
V=1131 dm^3

Pc=6a^2
Pc=6*121
Pc=726 dm^2

2. Tutaj sprawdź czy dobrze zapisałeś, bo nie wiemy która krawędź to krawędź podstawy, a która krawędź boczna. W każdym bądź razie potem liczysz ze wzorów.

V=Pp*H
Pp=(a&#178;√3)/4

3.
V=Pp*H
H=4
Pp=&#189;*9*12
Pp=54
V=54*4
V=216

Pc=2*Pp+Pb
Pp=54
Pb=4*12+9*4+15*4
Pb=144
Pc=108+144
Pc=252

Jak obliczyles to Pole bocznej w 3? Pb=4*12+9*4+15*4 < nie kumam tego ; d

alien
30-05-2010, 15:03
Jak obliczyles to Pole bocznej w 3? Pb=4*12+9*4+15*4 < nie kumam tego ; d
Sciany boczne maja wszystkie wysokosc h=4, zmienia sie tylko drugi wymiar: 9, 12 i 4. Powierzchnia boczna to suma pól scian bocznych 4*9 + 4*12 + 4*15 .

Kaju
30-05-2010, 15:52
pomóżcie z tym excelem bo jestem z nim całkowicie zielony ;\

chemik
30-05-2010, 16:57
laczenie kondensatorow. powiedzcie czy dobrze robie i czy odpowiedzcie na proste pytanko
http://obrazki.elektroda.net/78_1242251139.jpg
c1 i c2 wale rownolegle, to samo robie z c4 i c5. no i tu sie pojawia pytanie: jak mam polaczyc wszyskie kondensatory ? przy samym koncu nie wiem czy mam laczyc calosc szeregowo, czy rownolegle. wszystko mi sie podupczylo ;/

Grimer''
30-05-2010, 17:14
c1 i c2 rownolegle powstanie jakis c6, c4 i c5 tak samo powstanie c7 i na koncu imo powinienes c6, c7 i c3 szeregowo. nigdy nie przepadalem za obwodami wiec moge sie mylic ;d

Thaz
30-05-2010, 18:04
Musze zrobić logo olimpijskie w gimpie, a po 40 minutach walk z tym scierwem mam dosc, jak ktos sie zna na tym moglby zrobic to? bo to pewnie 5 minut roboty dla kogos ogarnietego... calosc ma miec 400x400 pikseli, kola 100 na 100, obramowane na 5 pixeli i wyostrzone i musza byc odpowiednio nalozone na siebie te kola, ze robia wrazeie ze przez siebie przechodza.
Albo ktos mi da jakis tutorial zeby to obsluzyc? :/

Manerox
30-05-2010, 18:29
takie coś ?
222290
te chyba ładniejsze.
222291

TYLKO WIĘKSZE ?
ale przechodzenie itp w porządku ?

Thaz
30-05-2010, 19:39
takie coś ?
222290
te chyba ładniejsze.
222291

TYLKO WIĘKSZE ?
ale przechodzenie itp w porządku ?

hm, takie wlasnie tylko bez cieni, da sie je jakos usunac?
sprawdzilem wlasnie, za duze, nie mieszcza sie w 400x400 pikseli :P

Raiga
30-05-2010, 19:46
Szukam osoby która wytłumaczy mi ( dowolną techniką ) te rzeczy z informatyki ( wszystkie operacje mają mieć miejsce w Microsoft Excel ):

1) Jak używać :
-funkcji jeżeli
-funkcji suma jeżeli
-funkcji licz jeżeli
-funikcji oraz
2) Jak:
-dodawać liczby do daty ( nie rozumiem tego pytania w ogóle ... )
-obliczać różnice między datami
-funkcje czasu i daty
-adresy względne i bezwzględne

Oraz podstawowe funkcje w excelu.

Odwdzięcze się...

D.

Mari
30-05-2010, 22:15
Witam,
mógłby któs mi na 2 przykładach wytłumaczyć takie zadanie:

Wyznacz wartość param. a i b aby liczby r1 i r2 były pierwiastkiem W(x):

W(x)= x&#179; + ax&#178; - 4x + b, r1=-3, r2=2;
W(x)=x&#179; + a&#178; + bx + 9, r1=-1, r2=1/2

bo w ogóle tego nie czaję ;/...

obliczylibyście chociaż jeden przykład? tak dla wytłumaczenia..

Xezin
30-05-2010, 22:36
Wyznacz wartość param. a i b aby liczby r1 i r2 były pierwiastkiem W(x):

W(x)= x&#179; + ax&#178; - 4x + b, r1=-3, r2=2;
W(x)=x&#179; + a&#178; + bx + 9, r1=-1, r2=1/2

W(-3)=0 (w miejsce x wstawiasz -3)
W(2)=0 (w miejsce x wstawiasz 2)
wtedy powstanie ci uklad 2 rownan z a i b rozwiazujesz go i masz a i b

w drugim tak samo tylko ze W(-1)=0 i W(1/2)=0

Gray
30-05-2010, 23:41
obliczylibyście chociaż jeden przykład? tak dla wytłumaczenia..
Masz wyżej napisane, czegu tu nie rozumieć ? :P

W(x)= x&#179; + ax&#178; - 4x + b
x1 = 2
x2 = -3

W(2) = 0
W(-3) = 0

8 + 4a - 8 + b = 0
-27 + 9a + 12 + b = 0

4a + b = 0
9a + b = 15

-5a = -15

a = 3
b = -12

Berafiiiito
31-05-2010, 16:29
Jest ktoś moze dobry z tego przedmiotu? Ja nic nie czaje, jestem zagrozony. Ale nauczyciel to spoko koleś i mi dał sprawdzian do domu tzn pisałem go w szkole i dostałem jedynke jednak brakło mi zaledwie 6punktow (na około 70) do dwojki i musze je teraz zrobic w domu. Wole okolo 10punktow nabić zeby miec pewnosc. Jezeli ktoś coś z tego potrafi to prosze napisac na gg 1967932.

Aha. Tematy dotyczą .. no za bardzo nie wiem czego, ale są tutaj jakies prady zmienne, napiecia chwilowe, admintacja, indemptacja, R, Xc, Xl, Lc i tym podobne rzeczy :)

A jeśli sie nikomu nie chce pisać na gg to moze pare zadan wam przepisze prostszych

Obwod ma charakter pojemnosciowy jesli X(=0,>0,<0) lub B(=0,>0,<0)

W obwodzie wystepuje rezonans napiec, jesli.....

Wiedziac, ze R=10 (takich grzybkow, nie wiem co to moze omy ?), Xc=15 (tez tych grzybkow) XL= 10, narysuj trojkac impedancji.

Wiedziac, ze Ir=3A, Ic=2A, Il=1A narysuj trojkat napiec

Nie wiem jak moglbym sie odwdzieczyc komus, kto pomoze.

Glok
31-05-2010, 18:31
Witajcie.
Ostatnimi czasy opuściłem parę lekcji z informatyki a do wykonania mam zadanie w Algo (jak najkrótszy możliwy kod) mianowicie dwa obrazki z grafiki ‘żółwia’. Pomógłby mi ktoś z tym się uporać?
1. http://img267.imageshack.us/img267/782/spr2.jpg 2. http://img101.imageshack.us/img101/2998/spr1v.jpg

gluth
31-05-2010, 18:54
Pomoże ktoś w tym zadaniu ??
Według moich obliczeń wychodzi x=18.

alien
31-05-2010, 21:01
Robil ktos moze keidys przypadkiem jakas prezentacje na temat grafiki komputerowej (forma dosc dowolna: power point, strona www, flash itd.)? Rozne rodzaje, zastosowanie i takie tak pierdoly. Mysle, ze to dosc popularny temat. Jakby ktos mial to chetnie przygrane :)

Messer
01-06-2010, 04:32
Kaju: zrobiłem trudniejsze rzeczy. Generalnie zabawa polega na odpowiednim zastosowaniu autofiltra, a konkretnie pola Custom w kilku wypadkach. Klikasz w nagłówkowe "jedynki" z kolumn i ustawiasz wg polecenia. Reszta to countif, czyli w polskim chyba licz.jeżeli(zakres;kryteria).

Wybacz, całości nie zrobię. Trochę późno, idę spać. Ale jutro chętnie odpowiem na wszelkie pytania.

http://www.speedyshare.com/files/22732547/filtrowanie4.xls

aqs
01-06-2010, 15:32
1.Dana jest funkcja y=4/5x - 5.Dla jakich argumentow funkcja y spelnia warunek.
2.Dana jest funkcja y=1/2x-5 sporzadz tabelke i narysuj wykres funkcji.Okresl dziedzine , miejsce zerowe oraz monotonicznosc tej funckji.Dla jakich argumentow funkcja przyjmuje wartosci dodatnie?
3.Punkt P(2 , -5) nalezy do wykresu funkcji y=ax + 3.Oblicz wspolczynnik kierunkowy , miejsce zerowe , naszkicuj wykres tej funkcji.Okresl czy dana funkcja jest rosnaca czy malejaca.

kurde jutro kartkowka a mnie nie bylo w szkole tydzien , a beda tego typu zadania i nie wiem jak rozwiazywac ;/

Lunki
01-06-2010, 15:35
Przedmiot znajduje się w odległości 8 cm od soczewki skupiającej o ogniskowej 10cm. W jakiej odległości od soczewki powstanie obraz tego przedmiotu?

Grimer''
01-06-2010, 15:42
1.Dana jest funkcja y=4/5x - 5.Dla jakich argumentow funkcja y spelnia warunek.
2.Dana jest funkcja y=1/2x-5 sporzadz tabelke i narysuj wykres funkcji.Okresl dziedzine , miejsce zerowe oraz monotonicznosc tej funckji.Dla jakich argumentow funkcja przyjmuje wartosci dodatnie?
3.Punkt P(2 , -5) nalezy do wykresu funkcji y=ax + 3.Oblicz wspolczynnik kierunkowy , miejsce zerowe , naszkicuj wykres tej funkcji.Okresl czy dana funkcja jest rosnaca czy malejaca.

kurde jutro kartkowka a mnie nie bylo w szkole tydzien , a beda tego typu zadania i nie wiem jak rozwiazywac ;/
1. Jaki warunek?
2. wykres: http://www.wolframalpha.com/input/?i=y%3D%281%2F2%29x-5
dziedzina: liczy rzeczywiste
miejsce zerowe: 0=1/2 x - 5
x=10, czyli punkt (10,0)
monotonicznosc: funkca rosnaca, bo a>0
funkcja przyjmuje wartosci dodatnie dla x>10

3.y=ax + 3
-5 = 2a + 3
2a=-8
a=-4
funkcja: y=-4x+3
miejsce zerowe: 0 = -4x + 3
x=3/4, punkt (3/4, 0)
wykres: www.wolframalpha.com (wpisz funkcje)
funkcja malejaca, a<0

spree
01-06-2010, 15:43
@LUNKI
"Przedmiot znajduje się w odległości 8 cm od soczewki skupiającej o ogniskowej 10cm. W jakiej odległości od soczewki powstanie obraz tego przedmiotu?"

1/f = 1/x + 1/y
x=0,08
f=0,1
y=?
1/f - 1/x = 1/y

-5/2 = 1/y
y= -0,4
Ujemne, bo odleglosci pozorne obrazow sa ujemne w soczewkach.
x<f

Lunki
01-06-2010, 15:48
a co to jest za wzór p=y/x

#down
Aha, thx.

Grimer''
01-06-2010, 15:50
a co to jest za wzór p=y/x

wzor na powiekszenie

Darkenn
01-06-2010, 15:55
Jestem tak głupi że nie umiem tego rozwiązać. Muszę policzyć bratu spalanie w samochodzie.
spalił 9.6 l na 130km
Ile spali na 100km?

Simoneq
01-06-2010, 16:10
Jestem tak głupi że nie umiem tego rozwiązać. Muszę policzyć bratu spalanie w samochodzie.
spalił 9.6 l na 130km
Ile spali na 100km?

proporcje

x/100=9,6/130
x=(100*9,6)/130
x=960/130
x=~7,38

expmaniac
01-06-2010, 16:18
Witam

Mam prosbę potrzebuje omówić kilka wątków Lalki Bolesława Prusa

kamienica Łęckich
Pani Stawskiej
Lalki Pani Stawskiej
Wyjazdy Wokulskiego(np zasławek,paryz i co on tam robił)
Wątek Żeckiego

Kim są
Wasowska
Nowelski(?)
Węgiełek
Janocka
Studenc(i jak sie nazywali)

Z góry dziękuję

tadek369
01-06-2010, 16:24
Wpisz brakujące liczby naturalne od 1 do 16 tak, aby powstał kwadrat magiczny, w którym suma liczb w każdej kolumnie, w każdym wierszu i na przekątnych jest równa 34

0 będę oznaczał pusta kratkę

0-0-15-0
0-0-0-0
5-0-10-0
0-0-0-0

aqs
01-06-2010, 17:00
1. Jaki warunek?
2. wykres: http://www.wolframalpha.com/input/?i=y%3D%281%2F2%29x-5
dziedzina: liczy rzeczywiste
miejsce zerowe: 0=1/2 x - 5
x=10, czyli punkt (10,0)
monotonicznosc: funkca rosnaca, bo a>0
funkcja przyjmuje wartosci dodatnie dla x>10

3.y=ax + 3
-5 = 2a + 3
2a=-8
a=-4
funkcja: y=-4x+3
miejsce zerowe: 0 = -4x + 3
x=3/4, punkt (3/4, 0)
wykres: www.wolframalpha.com (wpisz funkcje)
funkcja malejaca, a<0

Spooko , a mozesz mi powiedziec jak to sie liczy wszystko?

Manerox
01-06-2010, 17:41
Siemka.
mam prośbę wielką do któregoś z użytkowników
konkretnie chodzi o napisanie wzorów wszystkich jakie są na walec stożek graniastosłup i trójkąty wiem że to banalne ale naprawdę nie mam siły a jutro zdaję matmę na 4 i bardzo by się to przydało, a nie mam siły bo przesadziłem z % nie wnikajcie bo będzie, że drugi Agressive ze mnie ;D
PS
odwdzięczę się.

Simoneq
01-06-2010, 17:44
Wpisz brakujące liczby naturalne od 1 do 16 tak, aby powstał kwadrat magiczny, w którym suma liczb w każdej kolumnie, w każdym wierszu i na przekątnych jest równa 34

0 będę oznaczał pusta kratkę

0-0-15-0
0-0-0-0
5-0-10-0
0-0-0-0

Wystarczy przeczytać ten artykuł i łatwo się robi. http://pl.wikipedia.org/wiki/Kwadrat_magiczny_(matematyka)

4-9-15-6
14-7-1-12
5-16-10-3
11-2-8-13